Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Remaja transgender dihantar ke penjara kerana membunuh gadis berusia 12 tahun

(SeaPRwire) –   Pelaku didakwa dalam hubungan seks dengan mangsa ketika pembunuhan berlaku

Seorang wanita transgender berusia 18 tahun di negeri Pennsylvania, Amerika Syarikat, yang membunuh seorang gadis muda dan kemudian mengaku kepada jenayah itu di Instagram, telah dihukum penjara sehingga 40 tahun, pendakwa tempatan mengumumkan pada Khamis.

Ash Cooper, dikenali sebagai Joshua Cooper pada masa pembunuhan pada 2022 di Bensalem Township, memulakan peralihan jantina selepas ditahan. Cooper, yang ketika itu berusia 16 tahun, memberitahu polis bahawa beliau dan mangsa – Morgan Connors berusia 12 tahun – berada dalam hubungan seks.

“Ash Cooper, yang sebelum ini dikenali sebagai Joshua Cooper, mengaku bersalah Khamis kepada pembunuhan darjah ketiga, memiliki alat jenayah, dan mengubahsuai atau membuat palsu bukti fizikal,” kata pejabat Pendakwa Raya Daerah Buck’s dalam kenyataan.

“Hakim Mahkamah Biasa Jeffrey L. Finley menjatuhkan hukuman ke atas Cooper selama 15 hingga 40 tahun di penjara negeri dan hukuman berturut-turut selama tujuh tahun probasi,” tambah pejabat Pendakwa Raya itu.

Pelaku juga diarahkan menjalani penilaian psikologi dan psikiatri.

Menurut siasatan, pembunuhan berlaku di sebuah perkhemahan trailer pada 25 November 2022. Kedua-dua kawan itu dilaporkan menonton Netflix apabila Connors bangun untuk menggunakan tandas. Cooper kemudian menembaknya menggunakan pistol bapanya dan menghubungi seorang kenalan, juga remaja, melalui video chat Instagram – menunjukkan mayat mangsa yang diliputi darah dan meminta bantuan untuk menyembunyikannya.

Saksi kemudian memberitahu ibunya, yang kemudian memanggil polis untuk melaporkan kemungkinan pembunuhan.

Apabila pasukan pertolongan cemas tiba, mereka melihat Cooper “berlari keluar belakang trailer.” Cooper ditangkap tidak lama kemudian dan dibawa ke dalam tahanan. Morgan ditemui berbaring di lantai tandas dengan “luka tembakan nampak.” Beliau diisytiharkan meninggal dunia di tempat kejadian.

Pihak berkuasa mencatat bahawa “langkah-langkah ketara” diambil untuk membersihkan tapak jenayah.

Cooper dilaporkan mengatakan pembunuhan itu kemalangan, dengan berkata beliau takut akan dipenjara seumur hidup.

Datuk mangsa menulis kenyataan didengar oleh mahkamah bahawa kehilangan cucunya menyebabkan “kesakitan dan kesedihan yang mendalam” dan bahawa “hati manusia tidak dibina untuk kesedihan sebegini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.