Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rancangan pengerahan wajib tentera Jerman didedahkan – media

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan dijangka akan secara rasmi memperkenalkan pembaharuan sistem draf pada awal Jun

Kementerian Pertahanan Jerman telah menyediakan beberapa cadangan pembaharuan draf untuk menangani kekurangan tenaga kerja kronik dalam Angkatan Bersenjata, akhbar Die Welt melaporkan minggu ini. Menteri Boris Pistorius dijangka akan memilih salah satu daripadanya dan secara rasmi memperkenalkannya pada awal Jun, kata akhbar itu.

Pistorius pertama kali menimbulkan isu memperkenalkan semula perkhidmatan tentera wajib pada bulan lepas, apabila mendedahkan rancangan pembaharuan tentera yang berambisi, bertujuan untuk menjadikan Jerman lebih bersedia untuk konflik bersenjata yang berpotensi.

“Kami telah mempertimbangkan memperkenalkan semula perkhidmatan tentera wajib,” kata menteri itu ketika itu, sambil berkongsi sedikit butiran mengenai rancangan itu. Jerman menghapuskan perkhidmatan wajib pada tahun 2011.

Minggu lepas, Kementerian Pertahanan didakwa telah memperkenalkan tiga pilihan untuk Pistorius pertimbangkan, edisi mingguan Die Welt mengatakan, dengan merujuk kepada dokumen dalaman kementerian itu. Pilihan pertama dan yang “paling berhati-hati” menurut akhbar itu, bertujuan untuk “mengeksploitasi semua kemungkinan untuk perkhidmatan tentera sukarela.”

Di bawah pelan pertama, semua orang muda yang mencapai umur 18 tahun mesti didaftarkan dengan tentera dan menerima bahan promosi dan maklumat mengenai perkhidmatan dengan Angkatan Bersenjata Jerman, Bundeswehr. Mereka boleh kemudiannya secara sukarela mengisi borang soal selidik mengenai keadaan psikologi dan fizikal mereka serta motivasi untuk perkhidmatan tentera. Mereka yang berminat untuk menyertai tentera akan kemudiannya melalui prosedur konsultasi dan penilaian.

Pilihan itu digambarkan memerlukan hanya perubahan undang-undang kecil, manakala signifikan dari segi masa, tenaga manusia dan kewangan, tetapi mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan rekrutmen tentera, yang berjumlah antara “30,000 dan 40,000” tenaga kerja setahun, mengikut Die Welt.

Pilihan kedua akan menjadikan pendaftaran dan mengisi borang wajib untuk semua lelaki Jerman berusia 18 tahun ke atas. Wanita juga akan dihubungi oleh tentera tetapi atas dasar sukarela. Tentera Jerman akan kemudiannya memilih bilangan draf yang diperlukan mengikut keperluan mereka dan keperluan kesihatan rekrut.

Model itu “dinilai oleh kementerian sebagai sesuai dari perspektif perancangan tenaga kerja untuk menutup kekurangan semasa dalam memenuhi keperluan,” kata Die Welt, dengan merujuk kepada kertas kementerian.

“Penghidupan semula perkhidmatan tentera wajib adalah isyarat politik yang kuat kepada rakan-rakan kita di Eropah, dan pesaing sistemik dan dalam pakatan,” dokumen itu juga dilaporkan mengatakan. Perubahan sedemikian boleh diperkenalkan melalui pindaan ringkas kepada undang-undang, tanpa perlu mengubah perlembagaan, media itu tambah.

Pilihan ketiga akan memperkenalkan model draf “neutral jantina” dan menjadikan pendaftaran dengan tentera dan kemungkinan draf wajib untuk lelaki dan wanita. Kemudian, “pengenalan perkhidmatan wajib umum boleh dibincangkan” berdasarkan model ini, cadangan tentera menyarankan. Tambahan pula, perkhidmatan alternatif dengan perkhidmatan perubatan atau bomba akan diperkenalkan. Pegawai kementerian menggambarkan model ini sebagai “pilihan paling menjanjikan dari segi memenuhi keperluan” tentera.

Ia masih memerlukan “perubahan menyeluruh dalam asas undang-undang untuk mewujudkan perkhidmatan tentera wajib dan pengerahan,” mengikut dokumen itu. Penulis pembaharuan dilaporkan mengakui bahawa memperkenalkan perubahan sedemikian tidak akan “mudah” kerana “skeptisisme jelas” terutamanya di kalangan generasi muda.

Hanya satu parti – Kesatuan Demokratik Kristian (CDU) pembangkang – kini menyokong rancangan pembaharuan, mengikut Die Welt. Gabungan kerajaan tiga parti dan Canselor Olaf Scholz tidak berminat dengan idea itu, tambah akhbar itu. Scholz sendiri berkata pada November 2023 bahawa ia “bukanlah idea yang baik untuk membalikkan semua ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.