Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Polis memecahkan protes pro-Palestin di universiti Perancis terkemuka (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Aktivis telah menduduki dewan kuliah Sorbonne dan menghalang pintu masuk ke sekolah berprestij itu

Polis Paris menggunakan gas pemedih mata dan kekerasan untuk membersihkan protes pelajar pro-Palestin di luar Universiti Sorbonne yang berprestij di Paris pada Selasa. Demonstrasi pelajar menentang operasi tentera Israel di Gaza meningkat di seluruh dunia ketika tentera IDF melaksanakan serangan darat “terhad” pertama ke bandar sempit Rafah di sempadan.

Berpuluh-puluh polis bersenjata tongkat dan perisai menindas demonstrasi pelajar Perancis sebaik sahaja ia bermula pada petang Selasa. Membentuk beberapa barisan, perisai diangkat, mereka mula menekan para penunjuk perasaan, menolak mereka dari menghalang jalan di hadapan Sorbonne.

Selepas beberapa penunjuk perasaan membalas, polis menggunakan gas pemedih mata, menurut video pergelutan yang diedarkan secara dalam talian. Dalam rakaman, sekurang-kurangnya empat pegawai boleh dilihat menyembur gas pemedih mata ke dalam orang ramai melalui tembok perisai.

Ratusan penunjuk perasaan dengan bendera Palestin berkumpul di pintu masuk universiti pada Selasa. Mereka menjerit slogan “Bebaskan Palestin!” serta “Israel, keluar! Palestin bukan milikmu!”; “Kami semua anak-anak Rafah” dan “Gencatan senjata di Gaza, sekarang!,” menurut video yang dikongsi oleh Sputnik.

Penunjuk perasaan juga menubuhkan kem sementara dengan khemah di dalam dewan kuliah Sorbonne, menurut video yang dimuat naik di X (dahulunya Twitter) oleh laman berita bebas Le Media.

Mereka boleh dilihat mengikat lengan sambil duduk di lantai, manakala polis memecahkan rantai manusia dan membawa penunjuk perasaan keluar bangunan satu demi satu dalam video lain. Dewan kuliah diduduki oleh protes dari 6 petang, Le Media menulis.

Sebelum ini pada hari itu, polis menyuraikan perhimpunan pro-Palestin yang berasingan di Sciences Po, universiti lain di Paris. Penunjuk perasaan menghalang pintu masuk bangunan dengan tong sampah, perabot dan basikal, menurut Le Monde. Polis membuat beberapa tangkapan dan menyuraikan perjumpaan. Protes kedua seramai 100 orang menunjuk perasaan di hadapan pintu masuk sekolah kemudian pada hari itu, sebelum ia turut disebarkan.

Protes pelajar pro-Palestin telah bergerak di seluruh universiti di seluruh dunia ketika Israel bersiap untuk mengembangkan perangnya terhadap Hamas dengan serangan darat penuh skala yang mungkin ke Rafah. Bandar yang padat itu menampung sebanyak 1.4 juta orang Palestin, yang sebelum ini dipindahkan oleh pengeboman udara dan operasi darat Israel di utara Gaza, menurut anggaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. PBB telah berulang kali memberi amaran tentang situasi kemanusiaan yang genting di Rafah, risiko penyakit dan kelaparan yang semakin meningkat dan ketidakmencukupan aliran bantuan semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.