Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani sasar senator Perancis dengan mayat haiwan (FOTO)

(SeaPRwire) –   Negara ini telah ditawan oleh protes terhadap dasar pertanian kerajaan

Petani protes telah merosakkan rumah Senator Perancis Francois Patriat, membuang tinja, kulit haiwan dan dua mayat babi hutan di pintu masuk ke kediaman di Cote-d’Or, media tempatan melaporkan pada Selasa.

Pelaku juga meninggalkan beberapa mesej berhampiran kediaman, dengan salah satunya menyatakan “jangan lupakan akar umbi anda” dan yang lain menuntut agar Patriat “menyampaikan mesej kepada Macron.” Kira-kira 20 penunjuk perasaan terlibat, mengikut laporan. Gambar online menunjukkan kerosakan kepada rumah ahli politik itu.

Tidak jelas mengapa Patriat menjadi sasaran, walaupun rumahnya berhampiran sekatan petani yang ditubuhkan di lebuh raya A6 semasa protes bulan lepas.

Senator itu dahulunya berkhidmat sebagai menteri pertanian dan perikanan, dan dikenali sebagai penyokong Presiden Emmanuel Macron, dasar-dasarnya telah mencetuskan protes besar-besaran petani di seluruh negara dalam bulan-bulan kebelakangan ini.


© Facebook / Patricia Schillinger

Pekerja pertanian tidak berpuas hati dengan kekurangan sokongan kerajaan ketika mereka berjuang dengan pendapatan yang merosot, kos pengeluaran tinggi dan cukai, serta persaingan daripada import murah.


© Facebook / Patricia Schillinger

Patriat, yang mengutuk insiden Selasa sebagai “degradasi ganas, busuk dan kotor” rumahnya, telah memfailkan aduan rasmi dengan pihak berkuasa.

“Petani telah datang ke rumah saya untuk waktu yang lama. Saya tidak pernah membuat aduan, bersetuju untuk berdialog dengan mereka. Saya telah menghabiskan banyak masa dalam kerjaya saya menangani dunia pertanian, saya mendapati situasi ini agak tidak adil,” katanya kepada AFP. Peguam Awam Dijon telah memulakan siasatan ke dalam insiden itu.


© Facebook / Patricia Schillinger

Beberapa rakan sejawat Patriat menyatakan sokongan untuk senator itu di media sosial. Presiden Senat Perancis, Gerard Larcher, menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa Patriat “sentiasa memberi perhatian kepada isu-isu pertanian” dan menggelar insiden itu “tidak dapat diterima.” Macron juga memberi komen mengenai protes itu, menggambarkannya sebagai “skandal” dalam panggilan telefon dengan Patriat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.