Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pertubuhan pro-Yahudi teratas di AS telah menunjukkan ia bukanlah apa yang didakwa

(SeaPRwire) –   Ketua Eksekutif Pertubuhan Anti-Fitnah Yahudi Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa ia sebenarnya bukanlah apa yang didakwa.

Semasa pelajar-pelajar di universiti terkemuka di Amerika Syarikat menentang usaha perang Israel di Gaza, yang mengakibatkan kematian lebih 34,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan kecederaan lebih 70,000 lagi, Pertubuhan Anti-Fitnah (ADL) telah bekerja keras untuk membersihkan imej Israel – dan untuk membuat dakwaan melampau terhadap penunjuk perasaan.

ADL menggambarkan dirinya sebagai pertubuhan anti-kebencian dengan misi “untuk menghentikan fitnah terhadap orang Yahudi dan untuk memastikan keadilan dan layanan adil kepada semua.” Ketuanya dan pengarahnya, Jonathan Greenblatt, pada MSNBC bahawa “Iran mempunyai agen tentera mereka seperti Hezbollah, dan Iran mempunyai agen kampus mereka seperti kumpulan-kumpulan ini, seperti Pelajar untuk Keadilan di Palestin, [dan] Suara Yahudi untuk Keamanan.” Beliau juga semasa temubual bahawa beliau ‘benar-benar ingin FBI menyiasat kumpulan-kumpulan ini’ kerana dakwaan mereka ‘peningkatan propaganda Hamas.’

Tambahan pula, Greenblatt melawat Universiti Columbia dan di mana beliau berkata beliau mahu Jabatan Polis New York kembali ke kampus atau, beliau mencadangkan, “bawa masuk Garda Kebangsaan.” Ketua ADL kemudian meneruskan untuk menulis kontroversi untuk CNN, menghujahkan untuk kembalinya NYPD ke kampus, memanggil universiti-universiti untuk melarang penyamaran muka penuh, untuk menggantung pelajar segera yang melanggar kod tingkah laku, dan untuk menangkap orang luar untuk melanggar, serta mendorong dermawan untuk mengeluarkan pelaburan dari universiti.

Pertubuhan Anti-Fitnah Yahudi mempunyai rekod yang tidak setuju dengan, kerap orang Arab, orang hitam, dan orang queer. Ia dengan betul menggambarkan mereka yang mendakwa bahawa orang Yahudi di Amerika Syarikat secara asasnya mempunyai “kesetiaan berkembar” yang terbahagi antara Amerika dan Israel, sementara secara konsisten melukis lawan Israel, terutamanya mereka dengan akar Muslim, sebagai mempunyai kesetiaan yang sama yang terjejas. ADL terkenal bekerjasama dengan Jawatankuasa Anti-Amerika Syarikat pada tahun 1940-an dan 1950-an, mengambil peranan separa-negara yang juga menyokong sokongan yang lebih dalam (dan tidak berbelah bagi) untuk Israel.

Hari ini, pertubuhan hak asasi manusia yang mendakwa ini ketua 53 tahun, kelihatan teruskan tradisi ini – walaupun ADL menghadapi misi yang jauh lebih sukar. Ini kerana ramai Amerika, terutamanya yang lebih muda, jijik dengan tindakan negara Israel, atau sekurang-kurangnya dengan mereka kerajaan kanan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu. Apa yang berlaku di Gaza adalah tidak lain daripada pembunuhan beramai-ramai yang disiarkan secara langsung, dan ia mustahil bagi mana-mana manusia biasa dengan komposisi moral yang baik untuk tidak berasa simpati terhadap orang Palestin.

Greenblatt jelas sangat ingin mengalihkan perbualan dari pembunuhan tanpa belas kasihan manusia oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dengan membuat isu ini tentang ucapan kebencian yang dikatakan dan tentang pergaduhan terhadap orang Yahudi di kampus kolej, walaupun banyak kumpulan yang dituduhnya secara tidak berasas mempunyai kaitan dengan negara asing dan kumpulan pengganas yang ditetapkan adalah mereka sendiri Yahudi.

Jelas bahawa beliau juga mahu mengelakkan perbincangan yang sah tentang boikot, defunding, dan sanksi ( ‘BDS-ing’) Israel, terutamanya memandangkan negara itu, atau sekurang-kurangnya PM Netanyahu, tidak mempedulikan undang-undang kemanusiaan dan antarabangsa yang asas, sementara secara ironis memanggil orang untuk BDS universiti.

Penyelewengan ini pasti gagal. Tiada jumlah pundit boleh memaksa orang untuk tidak mempercayai mata mereka sendiri. Dengan kedatangan media sosial dan demokratisasi maklumat yang menyertainya, mustahil bagi orang Gaza untuk tidak dilihat dan didengar. Selain itu, gerakan pelajar telah berada di pihak sejarah yang betul begitu banyak kali semasa begitu banyak ketika di begitu banyak tempat yang berbeza sehingga ia boleh dianggap sebagai hukum sejarah. Ini adalah pertempuran yang kalah untuk ADL.

Di atas itu, komen Greenblatt adalah berbahaya dan mungkin boleh menjadi fitnah jika diarahkan kepada individu tertentu. Media arus perdana membenarkan beliau dan pertubuhannya memiliki platform terbuka untuk menuduh pelajar mempunyai kaitan dengan negara asing dan kumpulan pengganas yang ditetapkan, yang akan menjadi, seperti yang dinyatakannya, kesalahan jenayah. Ia juga boleh menjadi perkara sivil jika dakwaannya menyebabkan kerosakan bahan, seperti kehilangan pekerjaan atau kehilangan peluang pekerjaan. Membenarkan seseorang membuat dakwaan sedemikian, tanpa bukti atau bahkan cabaran terkecil, melanggar prinsip-prinsip asas jurnalisme. Media arus perdana tidak boleh membenarkan Greenblatt tidak dicabar, atau ADL harus dikenal pasti sebagai kumpulan pro-Israel yang juga mempunyai hubungan terbuka kepada negara keselamatan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.