Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perbincangan Gencatan Senjata Israel-Hamas Tergantung – Doha

(SeaPRwire) –   Usaha perantaraan antarabangsa dilaporkan terhalang oleh serangan Israel di Rafah

Serangan Israel di bandar selatan Gaza, Rafah telah menyebabkan perbincangan gencatan senjata dengan Hamas menjadi “mundur,” kata Perdana Menteri Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, tambahnya bahawa perbincangan itu telah mencapai kebuntuan.

Qatar telah selama berbulan-bulan terlibat dalam perantaraan antara Israel dan kumpulan militan Palestin Hamas, bersama-sama dengan Mesir dan AS.

Pada pagi Selasa, pasukan Israel mara lebih jauh ke kawasan timur Rafah, mencapai beberapa kawasan perumahan. Lebih satu juta orang telah mencari perlindungan dari konflik di bandar itu.

Berucap di Forum Ekonomi Qatar pada Selasa, Sheikh Mohammed berkata bahawa minggu-minggu kebelakangan ini telah melihat “beberapa momentum membina,” tetapi bahawa “malangnya perkara tidak bergerak dalam arah yang betul.”

“Sekarang, kami berada dalam keadaan hampir kebuntuan,” katanya.

Perbezaan asas antara kedua-dua pihak, menurut Sheikh Mohammed, adalah mengenai bila untuk melepaskan tawanan yang dipegang oleh Hamas.

“Ada satu pihak yang mahu mengakhiri perang dan kemudian bercakap tentang tawanan dan ada pihak lain yang mahu tawanan dan mahu meneruskan perang,” katanya. “Selama tidak ada persamaan antara dua perkara ini ia tidak akan membawa kita kepada keputusan.”

Minggu lepas, Hamas bersetuju untuk menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatar, tetapi Israel berkata persetujuan itu tidak memenuhi tuntutan intinya dan bahawa ia akan terus dengan serangan penuh skala ke atas Rafah.

Langkah Hamas untuk menerima persetujuan itu datang beberapa jam selepas Israel mengarahkan pemindahan kira-kira 100,000 orang Palestin dari kawasan timur Rafah, menunjukkan serangan itu bakal berlaku. Tentera Israel menegaskan Rafah adalah kubu Hamas dan bahawa ia perlu menyerang bandar itu untuk menghapuskannya.

Kira-kira 450,000 orang telah meninggalkan Rafah dalam beberapa hari kebelakangan ini, menurut agensi PBB untuk pelarian Palestin UNRWA, yang berkata bahawa mereka yang melarikan diri “berhadapan dengan keletihan, kelaparan dan ketakutan yang berterusan.”

Sheikh Mohammed, yang juga merupakan menteri luar negara Qatar, mencadangkan bahawa Israel kelihatan tidak mempertimbangkan pengakhiran perang sama sekali. “Saya tidak fikir bahawa mereka mempertimbangkan ini sebagai satu pilihan… walaupun apabila kita bercakap tentang persetujuan dan membawa kepada gencatan senjata berpotensi,” katanya.

“Tiada kejelasan tentang bagaimana Gaza akan kelihatan selepas ini,” tambahnya.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan maut kumpulan militan pada 7 Oktober, yang mengakibatkan lebih 1,100 nyawa dan ratusan warga Israel diambil sebagai tebusan.

Lebih 35,000 orang Palestin telah terbunuh dan 78,755 cedera akibat serangan Israel seterusnya di Gaza, menurut pihak berkuasa kesihatan enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.