Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon memberi amaran tentang pertembungan langsung antara Rusia-NATO

(SeaPRwire) –   Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin menyeru tambahan dana untuk usaha perang Kiev sebelum terlambat

Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin telah memperingatkan ahli-ahli NATO timur untuk bersiap-siap melawan Rusia, mendakwa bahawa Moscow “tidak akan berhenti” selepas menewaskan angkatan Kiev.

Ketika berucap di persidangan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan Perwakilan AS pada Khamis, Austin sekali lagi mendesak ahli-ahli undang-undang untuk meluluskan tambahan dana untuk usaha perang Kiev, melukis gambaran suram bagi sekutu NATO jika sebaliknya.

”Jika anda adalah negara Baltik, anda benar-benar bimbang sama ada anda adalah seterusnya… Dan, sebenarnya, jika Ukraine jatuh, saya benar-benar percaya bahawa NATO akan berada dalam pertempuran dengan Rusia,” kata ketua pertahanan AS itu.

Austin kemudian mendakwa bahawa “autokrat lain di seluruh dunia akan melihat ini dan akan digalakkan oleh fakta bahawa ini berlaku dan kita gagal menyokong demokrasi.”

Washington dengan cepat menjadi penyokong teratas Kiev selepas Rusia melancarkan operasi tentera pada 2022, tetapi dana perang $45 bilion telah digunakan dan sokongan AS hampir-hampir berhenti selepas serangan balas Kiev pada musim panas gagal membuat sebarang kemajuan yang signifikan.

Presiden Vladimir Zelensky dilaporkan memberi amaran minggu lepas bahawa negaranya “pasti akan kalah dalam perang” tanpa sokongan AS yang berterusan, kerana pakej bantuan baharu $60 bilion untuk Kiev berhadapan dengan kebuntuan di Kongres disebabkan tentangan Republikan.

Tentera AS sedang mempertimbangkan sama ada untuk menggunakan $4 bilion terakhir yang dialokasikan untuk Ukraine – walaupun tiada jaminan wang itu akan digantikan oleh ahli-ahli undang-undang di tengah perdebatan sengit mengenai bantuan baharu, berbilang pegawai memberitahu CNN.

Rusia telah mengutuk bekalan senjata Barat ke Ukraine, dengan memperingatkan bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik dan menjadikan Barat sebagai peserta langsung dalam permusuhan, dan menyatakan bahawa semua senjata yang dibekalkan Barat akan “terbakar” di medan pertempuran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.