Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin Amerika Selatan memperhebat reformasi ‘terapi kejutan’

(SeaPRwire) –   Presiden Argentina Javier Milei mengumumkan rancangan untuk memotong 70,000 pekerjaan sektor negara

Presiden Argentina Javier Milei telah mendedahkan rancangan untuk memotong 70,000 pekerjaan dari sektor negara dan menamatkan lebih daripada 200,000 program kebajikan sosial sebagai sebahagian daripada pembaharuan bertujuan untuk menstabilkan ekonomi negara yang lemah.

Milei mengumumkan langkah-langkah yang dicadangkan pada hari Selasa semasa ucapan selama satu jam di IEFA Latam Forum di Buenos Aires. Dalam ucapan terperinci, presiden meletakkan asas rancangan ekonominya, menekankan penyelarasan kontrak futures peso dengan skema penambahan bulanan bank pusat 2%, dan menetapkan panggilan untuk menurunkan mata wang dengan ketara sebagai “konyol.”

“Ada banyak pengisar,” kata Milei, merujuk kepada pengurangan upah dan pendapatan oleh kadar inflasi tahunan 276%. “Ada lebih banyak gergaji,” beliau memberi amaran.

Sepanjang kempen presidennya, Milei kerap mempamerkan gergaji, ilustrasi dramatik janji beliau untuk memotong perbelanjaan sosial, memotong dana persaraan dan penduduk, menutup bank pusat negara, dan mengurangkan bilangan kementerian kerajaan lebih daripada separuh. Beliau telah mencadangkan mengurangkan fungsi negara kepada minimum dan meletakkan kepercayaannya kepada pasaran sahaja, berharap untuk menyelesaikan masalah Argentina dengan meningkatkan perdagangan dan eksport.

Menurut laporan media tempatan, presiden Argentina perlu mencapai keseimbangan fiskal tahun ini dan merancang untuk berbuat demikian dengan apa cara sekalipun.

Milei juga berkata beliau akan menggandakan usaha untuk mereformasi ekonomi selepas pilihan raya kongres 2025, dengan lebih daripada 3,000 pembaharuan dalam jangkaan. Beliau meramalkan pemulihan berbentuk V, diperkukuhkan oleh keyakinan awam yang meningkat terhadap masa depan negara.

“Orang-orang mempunyai harapan, mereka melihat cahaya di hujung terowong,” tegas Milei, merujuk kepada kaji selidik awam.

Pengumuman pembaharuan ketegasan lebih lanjut telah memicu kecaman hebat daripada kesatuan sekerja negara, salah satunya mengadakan mogok pada hari Selasa. Ketua kesatuan pekerja negara ATE dengan serta merta mengumumkan tindakan kebangsaan di X (dahulunya Twitter) tanpa memberikan butiran lanjut.

Seorang anarko-kapitalis yang mengaku, Milei, yang mengambil alih jawatan pada Disember 2023, telah memberi amaran bahawa akan mengambil masa untuk hasil programnya dilihat dan bahawa perkara mungkin menjadi lebih teruk sebelum menjadi lebih baik. Ekonomi ketiga terbesar Amerika Latin telah dilanda krisis ekonomi yang teruk selepas dekad pengurusan kewangan yang buruk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.