Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara EU akan memberi Ukraine $666 juta wang Rusia – media

(SeaPRwire) –   Belgium merancang untuk menggunakan faedah yang diperoleh daripada aset Rusia yang dibekukan untuk menghantar bantuan tentera ke Kiev, kata media

Belgium dilaporkan bakal menjadi negara EU pertama yang menggunakan wang Rusia untuk memberi bantuan kepada Ukraine. Brussels merancang untuk menggunakan faedah yang diperoleh daripada aset Rusia yang dibekukan bernilai $666 juta untuk bantuan tentera kepada Kiev, kata Agensi Berita Belga pada Selasa, dengan merujuk kepada pejabat menteri pertahanan Belgium.

Menteri Pertahanan Ludivine Dedonder telah berbualan telefon dengan rakannya dari Ukraine, Rustem Umerov, pada Isnin. “Belgium akan memberi bantuan tentera sebanyak €611 juta ($666 juta) tahun ini dan komited jangka panjang untuk menyokong pemodenan pasukan pertahanan kami,” kata Umerov di X (dahulunya Twitter) selepas perbualan itu. Dedonder juga memaparkan semula mesej itu.

Pejabat menteri Belgium kemudiannya mengesahkan kepada Belga pada Selasa bahawa perbualan telefon itu telah berlaku, dengan menambah bahawa wang untuk bantuan yang dijanjikan itu akan datang daripada faedah yang dihasilkan oleh aset Rusia yang dibekukan di Belgium. Kementerian pertahanan pula tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berasingan mengenai isu ini.

Jumlah $300 bilion daripada simpanan luar negara Rusia telah dibekukan oleh kumpulan G7, EU, dan Australia sejak permulaan konflik antara Moscow dan Kiev pada Februari 2022. Kebanyakan simpanan itu ($232 bilion) dilaporkan dipegang di EU, dengan $208 bilion berada di Belgium.

Menurut Belga, majoriti besar simpanan Rusia yang dibekukan disimpan oleh syarikat kewangan Belgium yang berpusat di Euroclear, yang terus mencatatkan “keuntungan rekod”.

AS dan sekutunya di Eropah dan tempat lain sehingga kini enggan mempertimbangkan untuk merampas aset Rusia yang dibekukan walaupun mengenakan Rusia dengan sanksi tanpa sebelumnya atas operasi tentera berterusannya. Agensi berita Rusia, RIA Novosti melaporkan minggu ini bahawa Barat berkemungkinan akan kehilangan hampir sebanyak wang yang akan dirampas daripada Rusia sekiranya mereka terus dengan rancangan rampasan itu.

Seruan untuk merampas aset itu semakin kuat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut media. Pada Disember, Financial Times melaporkan bahawa Washington telah mencadangkan supaya kumpulan kerja daripada kumpulan G7 meneliti cara untuk merampas $300 bilion aset Rusia yang dibekukan pada 24 Februari 2024. Bloomberg juga melaporkan bahawa idea itu mendapat sokongan daripada Putera White House.

Pada Selasa, Reuters melaporkan negara ahli EU sehingga kini gagal mencapai persetujuan mengenai langkah berisiko itu, dan kemungkinan sedemikian masih “tidak mungkin”. Bulan lepas, Brussels mencadangkan untuk merampas faedah yang dihasilkan daripada dana Rusia yang dibekukan sebaliknya tanpa menyentuh prinsipalnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.