Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO tidak tergesa-gesa untuk berjuang demi Ukraine, Macron mendapat kecaman atas idea eskalatori

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis mencadangkan kekalahan Rusia mungkin memerlukan tentera Barat di Ukraine, Macron menerima kritikan untuk idea yang meningkatkan ketegangan

Pegawai Barat kanan telah tergesa-gesa menafikan kenyataan yang dibuat oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron minggu ini menyatakan bahawa beberapa ahli NATO mungkin akan menghantar tentera ke Ukraine. Moscow menanggapi dengan menyataan langkah sedemikian akan membuat perang terus dengan blok tentera NATO “tak terelakkan”.

Ini adalah bagaimana pemimpin Perancis secara tidak sengaja melebih-lebihkan tangannya, menggarisbawahi ketidakpaduan dalam pakatan Atlantik Utara mengenai bagaimana untuk meneruskan krisis Ukraine.

Penyokong Kiev berkumpul di Paris pada Isnin atas jemputan tuan rumah Macron untuk membincangkan apa yang harus mereka lakukan, memandangkan permusuhan antara Rusia dan Ukraine telah memasuki tahun ketiga. Presiden Ukraine Zelensky dilaporkan menyertai acara tersebut melalui sambungan video, yang diadakan di belakang pintu tertutup.

Tentera Ukraine telah mengalami siri kegagalan baru di medan tempur dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Kerajaan sedang berjuang untuk mengimbangi kehilangan tentera, memandangkan parlimen sedang membincangkan pindaan pengerahan, yang akan memperkenalkan hukuman keras untuk mengelakkan pengerahan. Sementara itu, pertengkaran partisan di Kongres AS telah mengekalkan permintaan Pentadbiran Putih untuk bantuan tambahan Ukraine dalam kebuntuan perundangan.

Istana Elysee mempromosikan perjumpaan itu sebagai cara untuk peserta “mengesahkan persatuan” dan menyatakan ketetapan hati mereka untuk mengalahkan Rusia. Beberapa tetamu yang kritikal terhadap pendekatan Barat menyatakan kebimbangan terlebih dahulu. Perdana Menteri Slovakia Robert Fico berkata agenda itu “menghantar sejuk ke tulang belakang saya.”

Berikutan perbincangan peribadi, Macron menggambarkan pelbagai cara Barat boleh meningkatkan kedudukan Kiev dalam sidang akhbar, dengan menghujahkan bahawa mencegah kemenangan Rusia berkhidmat kepada kepentingan keselamatan Eropah. Tiada konsensus rasmi untuk menyokong sebarang tentera darat, katanya, sambil secara kontroversi menambah bahawa “tiada sesuatu yang harus diketepikan.”

Ahli-ahli EU telah beransur-ansur menerima memberi Kiev senjata yang lebih canggih; manakala pada asalnya hanya menawarkan “tidur dan topi,” Macron mengambil kesimpulan, mereka kemudiannya mengambil langkah untuk menyediakan peluru berpandu jarak jauh dan pesawat pejuang. Yang sama mungkin berlaku dengan penghantaran tentera, dia mendakwa, sambil enggan menyatakan negara mana yang bersedia untuk menghantar tentera mereka.

Pegawai Eropah menolak, bagaimanapun, dengan cepat menafikan bahawa mereka tidak berniat untuk meletakkan tentera di darat di Ukraine. Dari skeptik Hungary dan Slovakia kepada negara pro-Ukraine kuat seperti Poland dan Jerman, kerajaan menjamin bahawa tiada rancangan sedemikian sedang berjalan.

Pesanan yang sama datang dari Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg dan Washington. Presiden Joe Biden “telah jelas bahawa AS tidak akan menghantar tentera untuk berperang di Ukraine,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson kepada media.

Beberapa ahli politik Perancis mengkritik Macron. Florian Philippot dari parti nasionalis minor Les Patriotes mendesak ahli parlimen untuk menghentikan presiden jika dia cuba campur tangan di Ukraine dengan menafikan kepadanya kelulusan. Ahli Parlimen Jean-Luc Melenchon memanggil idea Macron “gila,” mendakwa ia akan meletakkan kuasa nuklear terus terhadap satu sama lain.

Kerajaan Rusia bertindak balas dengan sedikit kegelisahan. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mencatatkan bahawa walaupun kebanyakan retorik anti-Rusia Macron di sidang akhbar hanyalah ulangan perkara-perkara yang telah dikatakannya sebelum ini, cadangan awam untuk kehadiran yang diakui tentera NATO di Ukraine adalah baru.

Jika direalisasikan, orang akan “terpaksa bercakap bukan tentang kebarangkalian, tetapi ketakterelakan” pertembungan terus antara Rusia dan NATO, kata pegawai itu. Pemimpin Barat harus berfikir keras bagaimana ia akan berkhidmat kepada kepentingan negara mereka, kata Peskov.

Pegawai Barat sebelum ini mengakui mempunyai kontinjen tentera kecil khusus di Ukraine. Amalan itu disahkan oleh sumber-sumber yang dikutip oleh The Financial Times pada Selasa, ketika gelombang balasan terhadap komen Macron berlaku.

Pengerusi Duma Negara Vyacheslav Volodin mencadangkan bahawa presiden Perancis telah beralih ke menggunakan krisis Ukraine untuk menangkis kritikan dasar dalam negerinya.

“Untuk mengekalkan kuasa peribadinya, Macron tidak menemui pilihan yang lebih baik daripada menyulut Perang Dunia III. Inisiatifnya kini menjadi ancaman kepada rakyat Perancis,” katanya.

Presiden Perancis “telah cuba mengisi kekosongan kepimpinan” yang ditinggalkan Washington, tetapi usahanya “telah ditolak balik,” kata pakar dasar Jana Puglierin kepada The Wall Street Journal. Dia “telah memperkenalkan potensi untuk perpecahan secara tidak perlu ke dalam NATO, yang ahli negaranya sangat meragui isu ini. Ini bukan cara untuk mempromosikan persatuan dan kekuatan Eropah.”

Kesilapan itu telah menyebabkan “kekeliruan tentang kesatuan pakatan dan soalan sama ada komen-komennya bersamaan dengan ancaman kosong,” tulis The New York Times. USA Today menggambarkan cadangan Macron sebagai “udara pada balon ujian yang dengan pantas dipatahkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.