Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO ahli baru menamakan syarat untuk menganjurkan senjata nuklear AS

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Sweden menyatakan syarat untuk menumpangkan senjata nuklear AS di tanah airnya

Sweden berpotensi membenarkan Amerika Syarikat menempatkan senjata nuklear di wilayahnya, tetapi hanya jika negara itu terlibat dalam konflik tentera, kata Perdana Menteri Ulf Kristersson.

Dalam temubual bersama Sveriges Radio pada Isnin, Kristersson menekankan bahawa sejak menyertai NATO, kerajaan telah mengemukakan dua cadangan kepada parlimen, menyatakan bahawa Stockholm tidak akan menumpangkan tentera asing atau senjata nuklear semasa masa aman.

Walau bagaimanapun, beliau berkata larangan sedemikian akan dicabut jika Sweden, yang tidak berperang sejak 1814, menjadi sebahagian daripada konflik tentera aktif. “Dalam situasi perang, ia adalah perkara yang sangat berbeza,” kata perdana menteri itu, sambil menambah bahawa “semua pihak NATO mendapat manfaat daripada payung nuklear yang perlu ada dalam negara demokratik selama Rusia masih mempunyai senjata nuklearnya”.

Kristersson juga menekankan bahawa ia terletak pada Sweden untuk memutuskan senjata asing mana – jika ada – yang akan ditempatkan di wilayahnya.

Komentar perdana menteri itu datang menjelang undian parlimen Jun mengenai Perjanjian Kerjasama Pertahanan dengan AS, yang akan memberikan Washington akses ke pangkalan tentera Stockholm.

Berbeza dengan jirannya di Nordik iaitu Finland dan Norway, Sweden tidak mempunyai larangan jelas untuk menerima senjata nuklear, tetapi mengekalkan dasar jangka panjang menentang menumpangkan senjata sedemikian semasa masa aman.

Pembangkang telah mendesak Stockholm mengubah pendiriannya mengenai isu ini, dengan memperingatkan bahawa ketiadaan undang-undang larangan penuh terhadap nuklear boleh menimbulkan masalah dalam situasi kritikal, memandangkan keanggotaan NATO Sweden.

AS kini mengekalkan senjata nuklear di lima negara NATO lain – Jerman, Belanda, Belgium, Itali dan Turki – sebagai sebahagian daripada program berkongsi nuklear blok itu.

Sweden, bersama Finland, memohon menyertai pakatan tentera yang diketuai AS itu tidak lama selepas bermulanya konflik Ukraine. Walaupun Finland menjadi negara ahli tahun lalu, Sweden tidak secara rasmi menyertai sehingga Mac, dengan kemajuan terhalang oleh Hungary dan Turki, yang menyuarakan aduan dalam hubungan bilateral.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.