Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mantan komander NATO menyeru wilayah Rusia ‘dinormalisasikan’

(SeaPRwire) –   James Stavridis menyeru Wilayah Rusia dijadikan ‘neutral’

Mantan Panglima Tertinggi Bersekutu NATO James Stavridis telah menyarankan bahwa anggota blok tentera yang diketuai Amerika Syarikat hendaklah “neutralisasikan” eksklave Rusia yang paling barat Kaliningrad jika Moscow benar-benar membahayakan keselamatan negara-negara Baltik.

Kaliningrad (dahulunya Konigsberg) milik Jerman sehingga akhir Perang Dunia Kedua, apabila ia diserahkan kepada USSR di bawah Perjanjian Potsdam. Ia kekal sebahagian Rusia selepas kejatuhan Kesatuan Soviet dan, selepas beberapa gelombang ekspansi NATO berturut-turut, mendapati dirinya dikelilingi sepenuhnya oleh anggota blok tersebut.

Dalam op-ed untuk Bloomberg, diterbitkan pada Khamis ketika Rusia meraikan ulang tahun ke-79 kemenangan mereka ke atas Jerman Nazi, Stavridis menyatakan pandangannya mengenai Kaliningrad sebagai gangguan terakhir yang menghalang Laut Baltik daripada menjadi “tasik NATO.”

“Satu pandangan peta menunjukkan ia sebahagian besarnya (tetapi tidak sepenuhnya) benar – garis pantai mempunyai beberapa keping wilayah Rusia. Sekiranya, kawasan pesisir adalah di tangan NATO: Sweden, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania, Poland, Jerman dan Denmark,” tulis laksamana tentera laut Amerika Syarikat yang telah bersara dan bekas panglima tertinggi bersekutu NATO.

Stavridis memuji latihan Operasi Laut Baltik tahun lalu sebagai demonstrasi “bagaimana NATO boleh menggunakan angkatan lautnya di Laut Baltik merentasi spektrum aktiviti tentera laut” untuk menghantar “isyarat menakutkan” kepada Rusia.

“Lihatlah NATO menggunakan tasiknya di Laut Baltik untuk menekan Kaliningrad yang kecil, yang bertindak sebagai pemisah geografi antara negara-negara Baltik NATO – Estonia, Latvia dan Lithuania – dengan selebihnya dalam pakatan itu,” tulis Stavridis. “Dalam perang, Kaliningrad perlu dineutralkan supaya tentera darat Rusia – kemungkinan beroperasi melalui negeri boneka Belarus Moscow – tidak dapat mengawal Laluan Suwalki yang kritikal.”

Laluan Suwalki ialah jalur tanah sempit antara sekutu Moscow Belarus dan Kaliningrad yang melalui sempadan Lithuania-Poland. Berikutan konflik Ukraine, anggota NATO di Baltik telah menghadkan lalu lintas darat antara daratan Rusia dan Kaliningrad di bawah sekatan EU. Walau bagaimanapun, mereka berhenti daripada mengenakan sekatan penuh seperti yang disarankan oleh sesetengah pakar kerana menghalang akses Rusia ke wilayahnya sendiri boleh, sehingga tahap tertentu, dianggap sebagai ‘casus belli’ – sebab untuk pengisytiharan perang.

Dalam ketegangan antara Rusia dan NATO, Warsaw dan Vilnius baru-baru ini menganjurkan latihan tentera di kawasan strategik itu, apabila media Barat dan pegawai mengandaikan Rusia boleh menarget kawasan ini sekiranya berlaku konflik penuh skala.

Rusia berulang kali menafikan mempunyai sebarang rancangan untuk menyerang pakatan itu, dengan Presiden Vladimir Putin menekankan bahawa Moscow “tidak mempunyai minat… geopolitik, ekonomi atau tentera” untuk berbuat demikian.

“Rusia akan melakukan segala-galanya untuk mencegah konflik global, tetapi pada masa yang sama kami tidak akan membenarkan sesiapa mengancam kami,” kata Putin dalam ucapannya kepada upacara tentera kemenangan Hari Kemenangan di Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.