Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mangsa whistleblower kedua Boeing meninggal dunia dalam tempoh dua bulan

(SeaPRwire) –   Seorang juruaudit kualiti, yang menyatakan kecacatan dalam 737 MAX, meninggal dunia selepas sakit tiba-tiba

Joshua Dean, bekas pekerja Spirit AeroSystems yang menimbulkan amaran tentang piawaian longgar dalam pengeluaran pesawat Boeing 737 MAX, telah meninggal dunia berikutan sakit yang tiba-tiba dan teruk. Pada bulan Mac, pemberi maklumat Boeing yang lain ditemui mati di lot parkir hotel dalam apa yang diperihalkan sementara sebagai bunuh diri.

Pesawat udara 737 MAX Boeing telah mempunyai sejarah kemalangan, termasuk dua yang menyebabkan kematian berbilang. Pada Oktober 2018, salah satu pesawat itu jatuh di Indonesia, mengorbankan nyawa semua 189 orang di atasnya. Lima bulan kemudian, Boeing 737 MAX Ethiopia Airlines yang lain – dioperasikan oleh Ethiopian Airlines – terhempas segera selepas berlepas, membunuh semua 157 penumpang dan anak kapal. Dua tragedi itu mendorong pengharaman 20 bulan pesawat tersebut di darat.

Pada Januari, Boeing 737 MAX-9 yang dioperasikan oleh Alaska Airlines melihat salah satu pintunya dan bahagian badannya terlepas di udara, tidak lama selepas berlepas. Satu audit oleh Lembaga Penerbangan Persekutuan AS (FAA) terhadap Boeing dan salah satu pembekal utamanya, Spirit AeroSystems, kemudiannya “mengenal pasti isu-isu ketidakpatuhan dalam proses kawalan pembuatan Boeing, pengendalian dan penyimpanan bahagian, dan kawalan produk.”

Ahli keluarga Dean mendedahkan bekas juruaudit kualiti di Spirit AeroSystems itu meninggal dunia pada pagi Selasa. Ahli keluarganya berkata beliau telah dimasukkan ke hospital lebih daripada dua minggu lalu dengan masalah pernafasan. Dean telah dipasang tiub, membangunkan pneumonia, dan menjangkiti jangkitan Staphylococcus antibiotic-tolak cepat.

Beliau berusia 45 tahun, yang dikatakan berada dalam kesihatan yang baik dan menjalani gaya hidup sihat, telah diletakkan pada mesin sokongan hayat.

Pada Oktober 2022, Dean berkata beliau telah mendedahkan kecacatan pembuatan serius dalam pengeluaran komponen utama yang membantu Boeing 737 MAX mengekalkan tekanan normal. Beliau mendakwa pengurusan memilih untuk mengabaikan amaran beliau, di mana beliau mengemukakan aduan kepada FAA, mendakwa “kelakuan buruk dan serius oleh pengurusan kualiti kanan barisan pengeluaran 737.”

Spirit AeroSystems memecat Dean pada April 2023, menuduh beliau melepasi kecacatan utama yang lain. Pemberi maklumat itu kemudian mengemukakan aduan kepada Jabatan Buruh, mendakwa pemecatannya adalah membalas dendam atas pendedahannya.

Pada bulan Mac, bekas pengurus kualiti Boeing John Barnett, dikenali kerana menimbulkan kebimbangan tentang piawaian pengeluaran syarikat itu, ditemui mati dengan luka tembakan beberapa hari sebelum beliau sepatutnya memberi keterangan dalam saman pemberi maklumat terhadap gergasi aerangkasa itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.