Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Macron ‘berharap’ Perancis tidak akan berperang dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Pemimpin Perancis berharap negara itu tidak akan berperang dengan Rusia

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah berkata Paris cuba mengelakkan sebarang penglibatan langsung dalam konflik Rusia-Ukraine, tetapi memberi amaran bahawa campur tangan mungkin perlu untuk menghalang Moscow daripada maju terlalu jauh.

Kesatuan Eropah “akan kehilangan semua kredibiliti dan keselamatan” jika Rusia berjaya menang, kata Macron dalam satu pos yang dimuat naik pada X (dahulunya Twitter) pada Sabtu, menjawab soalan sama ada Perancis “akan pergi berperang.”

“Nasib dan keselamatan kita sendiri terlibat di Ukraine,” pemimpin Perancis itu, menekankan bahawa selain menghantar lebih banyak peralatan tentera ke Ukraine, negara-negara EU perlu “bersedia bertindak” jika “Rusia terlalu jauh.”

“Jadi tidak, saya berharap dengan sepenuh hati kita tidak perlu pergi berperang,” katanya, menegaskan bahawa Perancis adalah “kuasa keamanan.” Walau bagaimanapun, Perancis perlu terus mempersenjatai diri untuk “melindungi keamanan,” Macron teruskan, menekankan bahawa campur tangan perlu kekal sebagai pilihan jika kepentingan negara terancam.

“Kita perlu menakut-nakutkan dan dipercayai lawan kita kadang-kadang dengan memberitahu mereka: ‘Jika anda terlalu jauh dan jika anda mengancam kepentingan kami, keselamatan diri saya sendiri, maka saya tidak menolak campur tangan’,” katanya.

Komentar Macron menggemakan kenyataannya sebelum ini yang tidak pasti mengenai potensi penempatan tentera Barat di Ukraine. Pada bulan Februari, Presiden Perancis enggan menolak prospek kaki tentera NATO, mendakwa bahawa kredibiliti Kesatuan Eropah “akan dikurangkan ke sifar” jika Ukraine dikalahkan. Beberapa bulan kemudian beliau mendesak negara-negara EU untuk meningkatkan perbelanjaan tentera dan pengeluaran senjata untuk mengurangkan ketergantungan kepada Washington.

Presiden Perancis itu menekankan lagi dalam temu bual dengan Economist awal bulan ini, memanggil Kremlin sebagai ancaman utama kepada keselamatan Kesatuan Eropah dan berkata bahawa mengekalkan pilihan untuk menempatkan tentera di Ukraine perlu sebagai “panggilan bangun,” sambil mempertahankan pendekatan “kerahsiaan strategik”nya.

Moscow telah mengkritik “ceramah berbahaya” Macron, dengan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov mendakwa bahawa presiden Perancis itu mungkin menggunakan taktik rasisme dan menakut-nakutkan untuk memuaskan ambisinya memimpin Kesatuan Eropah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.