Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara lancarkan peluru berpandu balistik ketika Blinken melawat Selatan – media

(SeaPRwire) –   Ujian peluru berpandu dilaporkan datang selepas Pyongyang mengecam latihan bersama terbaru yang diadakan oleh AS dan Korea Selatan

Korea Utara melancarkan beberapa peluru berpandu balistik jarak pendek ke Laut Timur pada Isnin, Agensi Berita Yonhap melaporkan, mengutip pegawai tentera kanan Korea Selatan. Pelancaran itu dilakukan ketika Setiausaha Negara AS Antony Blinken tiba di Seoul untuk lawatan negara.

Ujian peluru berpandu balistik, ujian pertama Korea Utara dalam dua bulan, dikesan antara 7:44 pagi dan 8:22 pagi waktu tempatan, menurut Markas Tentera Bersama (JCS) Korea Selatan.

“Korea Utara melancarkan sekurang-kurangnya tiga peluru berpandu, dan trajektori mereka adalah sama dengan KN-24,” kata seorang pegawai tentera kanan yang dikutip. KN-24 adalah peluru berpandu balistik bahan api pepejal dengan jarak sehingga 410km dan muatan anggaran 400-500kg.

“Kami sangat mengutuk pelancaran peluru berpandu terbaru Korea Utara, yang benar-benar mengancam keamanan dan kestabilan Semenanjung Korea,” kata JCS.

Kementerian Pertahanan di Tokyo mengesahkan pelancaran itu, mengatakan ketiga-tiga peluru berpandu telah bergerak kira-kira 350km sebelum mendarat di perairan luar zon ekonomi eksklusif Jepun, yang menjangkau 370km dari pantai. Perdana Menteri Fumio Kishida mengecam ujian itu, menambah bahawa Jepun sedang menganalisis mereka sambil bekerja dengan AS dan Korea Selatan.

Pelancaran itu datang selepas Korea Selatan dan AS menamatkan latihan tentera gabungan tahunan berskala besar awal bulan ini. Latihan Perisai Kebebasan selama 11 hari di Semenanjung Korea dilaporkan melibatkan dua kali ganda bilangan tentera berbanding 2023 dan melaksanakan kira-kira dua kali ganda bilangan latihan medan.

Korea Utara menggelarkan latihan itu “berbahaya” dan “lanjutan ancaman ketenteraan,” mendakwa mereka sedang mempersiapkan “cubaan penjajahan.” Awal bulan ini, Pyongyang memberi amaran kepada AS dan Korea Selatan untuk berhenti sebarang tindakan “provokatif dan memudaratkan” lagi, dengan menambah bahawa “perang nuklear mungkin dinyalakan dengan satu percikan sahaja.”

Blinken tiba di Seoul pada Isnin untuk menghadiri persidangan Demokrasi untuk Semua yang dihoskan oleh Presiden Yoon Suk Yeol. Acara itu, inisiatif Presiden AS Joe Biden, dilaporkan bertujuan membincangkan cara untuk menghentikan mundur demokrasi dan hakisan hak dan kebebasan di seluruh dunia.

Fikir kawan anda akan berminat? Kongsikan cerita ini!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.