Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kongres AS semakin hampir meluluskan rang undang-undang bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Senat AS semakin hampir meluluskan rang undang-undang bantuan Ukraine

Tarikh telah ditetapkan untuk Senat AS mengundi rang undang-undang peruntukan kecemasan yang mengandungi pembiayaan baru untuk Ukraine, Ketua Majoriti Chuck Schumer (D-New York) mengumumkan pada Sabtu. Dewan atasan Kongres akan memulakan pertimbangan undang-undang tersebut pada Selasa, 23 April, dengan keputusan akhir dijangka menjelang akhir minggu ini.

Schumer mengumumkan skala masa sambil memuji Dewan Perwakilan AS kerana meluluskan rang undang-undang selepas berbulan-bulan tertangguh. Ramai ahli politik Republikan sebelum ini enggan menyokongnya, dengan mengaitkan kelulusan mereka kepada permintaan untuk dana baru melindungi sempadan negara dengan Mexico. Rang undang-undang diluluskan dengan undian 311 berbanding 112 pada Sabtu, dengan semua Ahli Demokrat dan 101 Ahli Republikan mengundi menyokong.

“[Dewan Perwakilan] akhirnya meluluskan pembiayaan yang sangat diperlukan untuk Ukraine, untuk Israel, untuk Wilayah Asia Pasifik, dan untuk bantuan kemanusiaan… Rakan sekutu kami di seluruh dunia telah menanti saat ini, dan saya pastikan Senat berada di landasan untuk meluluskan rang undang-undang yang sama tidak lama lagi,” kata Schumer dalam kenyataan.

Paket menyeluruh $95 bilion mengandungi kira-kira $61 bilion bantuan kewangan untuk Ukraine, termasuk dana untuk pembelian senjata dan peralatan tentera. Baki diperuntukkan untuk Israel dan Taiwan, antara keutamaan lain.

Selepas langkah itu diluluskan oleh kedua-dua dewan Kongres, ia perlu disahkan menjadi undang-undang oleh Presiden AS Joe Biden. Sejak tahun lalu, Biden telah memberitahu ahli politik untuk meluluskan paket itu dan menyalahkan kegagalan medan tempur Ukraine atas kegagalan mereka berbuat demikian. Beliau berikrar akan menandatangani rang undang-undang tanpa tangguh.

“Saya mendesak Senat untuk segera menghantar paket ini ke meja saya supaya saya boleh menandatanganinya menjadi undang-undang dan kami boleh segera menghantar senjata dan peralatan ke Ukraine untuk memenuhi keperluan medan tempur mereka yang genting,” kata presiden itu pada Sabtu.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky berkata beliau “bersyukur” kepada Dewan Perwakilan kerana meluluskan rang undang-undang “vital” bantuan yang, menurut pendapatnya, akan “menghalang perang daripada merebak, [dan] menyelamatkan beribu-ribu nyawa.” Ukraine mengalami kekurangan bekalan peluru dan persenjataan yang semakin meningkat sejak sokongan Washington yang lepas habis awal tahun ini.

Sementara itu, Rusia memberi amaran bahawa bantuan Barat dan terutamanya penghantaran senjata ke Ukraine hanya akan memperburuk konflik. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pada Sabtu bahawa undian Dewan akan “semakin melimpahkan AS dan semakin merosakkan Ukraine,” manakala bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev menyatakan ia tidak dapat dielakkan akan memanjangkan pertempuran dan “meningkatkan bilangan mangsa perang ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.