Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kim Jong-un memandu kereta kebal dalam pertempuran tiruan – media milik negara

(SeaPRwire) –   Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un menyertai tentera dalam latihan yang melibatkan kereta kebal baru pada hari Rabu, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) melaporkan.

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un menyertai tentera dalam latihan yang melibatkan kereta kebal baru pada hari Rabu, Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) telah melaporkan.

Pameran ketenteraan yang digambarkan sebagai “latihan pertandingan” telah direka untuk menguji keupayaan tempur anak kapal kereta kebal dan membuat mereka familiar dengan tindakan tempur di pelbagai misi taktikal. Latihan itu melibatkan jenis baru kereta kebal utama yang Kim panggil “paling kuat di dunia,” menurut KCNA.

Pemimpin Korea Utara itu, bersama-sama Menteri Pertahanan Kang Sun Nam dan pegawai kanan lain, menyaksikan unit kereta kebal bergerak melalui keadaan tempur simulasi. Semasa latihan itu, kereta kebal menunjukkan ketepatan dan menembak sasaran.

“Dengan cepat menganyam jalan melalui keadaan tempur terburuk, kereta kebal berat mengenai sasaran sekali dengan serangan kuat dan memecah garis pertahanan kuat dengan kebolehmanuveran tinggi,” laporan itu mendakwa.

Kim menyatakan “kepuasan besar” bahawa kereta kebal itu berjaya menunjukkan kuasanya dalam persembahan pertama dan memanggil usaha lebih besar untuk bersedia untuk perang, menurut KCNA.

Semasa latihan itu, Kim menaiki salah satu kereta kebal itu dan dilaporkan telah mengendalikannya sendiri, “menambah semangat tempur tinggi anak kapal kereta kebal tentera kami,” menurut KCNA. Dalam foto yang diterbitkan oleh KCNA, pemimpin Korea Utara itu boleh dilihat dengan kepalanya menyembul dari kereta kebal.

Latihan itu termasuk unit yang ditempatkan berhampiran sempadan, dalam jarak menyerang “ibu negara musuh,” menurut KCNA, merujuk ke Seoul.

Latihan latihan itu bertepatan dengan latihan tentera tahunan yang melibatkan AS dan Korea Selatan di luar Semenanjung Korea, yang dijadualkan berakhir pada hari Khamis. Kim telah memanggil latihan bersama ini sebagai “ujicoba” untuk menyerang Korea Utara dan provokasi perang.

Latihan 11 hari ini, yang tahun ini melibatkan dua kali ganda bilangan tentera berbanding tahun lalu, dilaporkan memberi tumpuan untuk menghalang ancaman nuklear Korea Utara. Latihan itu melibatkan tembakan hidup, pengeboman, serangan udara, dan pencegahan peluru berpandu, menurut jurucakap Ketua Turus Bersama Seoul, Lee Sung-jun.

Minggu lalu, Kementerian Pertahanan Korea Utara dengan kuat mengecam latihan perang bersama AS-Korea Selatan, menggambarkannya sebagai “bercanggah.”

Dalam kenyataan yang dikeluarkan minggu lalu oleh akhbar parti pemerintah Rodong Sinmun, Pyongyang menggambarkan latihan itu sebagai “lanjutan ancaman ketenteraan” dan sebagai “usaha penjajahan” terhadap negara berdaulat. Sementara itu, Seoul telah menggambarkan latihan itu sebagai murni pertahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.