Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kiev boleh memutuskan ‘untuk dirinya sendiri’ bagaimana untuk menggunakan senjata AS – Blinken

(SeaPRwire) –   Washington hanya “berkomitmen untuk memastikan” bahawa Ukraine mempunyai segala yang diperlukan untuk “berjaya,” kata Setiausaha Negara AS

AS tidak akan menghalang Ukraine melancarkan serangan jauh ke dalam wilayah Rusia dengan senjata Amerika, kata Setiausaha Negara Antony Blinken di Kiev pada hari Rabu. Washington tidak secara khusus menggalakkan tentera Ukraine untuk berbuat demikian, tetapi juga tidak akan menghalangnya, katanya.

Pentagon dilaporkan sedang menyediakan pakej bantuan tentera baharu kepada Ukraine bernilai sehingga $6 bilion. Pakej itu dijadualkan termasuk sistem pertahanan udara Patriot dan NASAMS, peluru meriam, roket HIMARS, peluru berpandu udara ke udara, drone dan senjata anti-drone, dilaporkan Politico pada bulan lepas, dengan mengutip sumber.

Washington sudah menghantar bekalan peluru bernilai $1 bilion ke Kiev, dipotong daripada stok tentera AS, selepas undang-undang bantuan $61 bilion yang tersekat di Kongres sejak musim gugur tahun lepas akhirnya diluluskan dan ditandatangani oleh Presiden Joe Biden.

“Kami tidak menggalakkan atau membolehkan serangan di luar Ukraine, tetapi akhirnya Ukraine perlu membuat keputusan sendiri tentang bagaimana ia akan menjalankan peperangan ini,” kata Blinken pada hari Rabu, menjelaskan pendirian AS.

Apabila ditanya lebih lanjut mengenai isu itu semasa persidangan akhbar bersama Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba, Blinken berkata bahawa “keputusan yang perlu dibuat Ukraine akan dibuat oleh Ukraine sendiri.” Washington hanya “berkomitmen untuk memastikan bahawa Ukraine mempunyai peralatan yang diperlukan untuk berjaya di medan tempur,” tambahnya.

Sebelum ini, dilaporkan Washington menggalakkan Kiev daripada menggunakan senjata AS yang dibekalkan untuk menyerang di luar wilayahnya.

Awal bulan ini, Setiausaha Luar Negeri Britain David Cameron secara terbuka memberitahu Reuters bahawa Ukraine mempunyai hak untuk menggunakan peluru berpandu jarak jauh yang dihantar oleh UK untuk menyerang jauh ke dalam Rusia. Moscow mengutuk kenyataan itu, memanggil duta besar Britain untuk memberi amaran tentang balasan mungkin jika senjata British digunakan dalam serangan Ukraine ke wilayah Rusia.

Tindak balas berpotensi boleh termasuk serangan terhadap “sebarang kemudahan dan peralatan tentera Britain di wilayah Ukraine dan di luar negara itu,” kata Kementerian Luar Negeri Rusia.

Menteri Pertahanan Britain Grant Shapps berkata pada hari Selasa bahawa Kiev boleh menggunakan senjata British untuk menyerang Semenanjung Crimea Rusia. London menganggap kawasan itu, yang menyertai Rusia pada tahun 2014 berikutan referendum, sebagai sebahagian “integral Ukraine,” katanya.
Minggu lepas, Kementerian Pertahanan Rusia berkata bahawa tentera Ukraine aktif menggunakan senjata British dalam “serangan keganasan terhadap infrastruktur awam dan penduduk awam Donbass dan wilayah Rusia yang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.