Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kiev akan menerima F-16 pertama dari Barat ‘dalam beberapa minggu’ – laporan

(SeaPRwire) –   Juru bicara Tentera Udara Ukraine sebelum ini mendakwa bahawa jet pejuang yang dijanjikan boleh dibekalkan awal seawal bulan ini

Ukraine mungkin menerima jet pejuang F-16 yang dijanjikan kepadanya oleh penyokong Baratnya “dalam masa beberapa minggu,” kata akhbar British Evening Standard pada Jumaat, dengan merujuk kepada apa yang dipanggilnya “sumber tentera tinggi.” Pesawat itu sepatutnya dibekalkan ke Kiev sama ada oleh Jun atau Julai, kata sumber itu.

Akhbar itu tidak melaporkan negara manakah yang sepatutnya menghantar jet itu atau berapa jumlah keseluruhannya. Pada bulan Mac, Menteri Pertahanan Belanda Kajsa Ollongren berkata bahawa Demark akan menjadi negara pertama untuk menghantar F-16 dan akan berbuat demikian pada bila-bila masa musim panas ini. Belanda pula akan mengikuti tidak lama kemudian dan membekalkan giliran jet pejuang mereka kepada Ukraine “dalam separuh kedua tahun ini,” kata menteri itu ketika itu.

Lebih awal pada bulan Mei, juru bicara Tentera Udara Ukraine Ilya Evlash menyatakan bahawa Kiev boleh menerima jet itu awal selepas 5 Mei. Beliau juga mengakui bahawa tarikh penghantaran telah “berubah beberapa kali.” Kiev telah menuntut untuk memperoleh jet buatan Amerika Syarikat itu selama beberapa masa ketika konfliknya yang berterusan dengan Moscow, yang memasuki tahun ketiganya pada bulan Februari ini.

Pada tahun 2023, negara-negara Barat mengumumkan gabungan antarabangsa untuk membantu Ukraine memperoleh F-16 rekaan Amerika Syarikat dan melatih juruterbangnya. Lebih daripada 40 pesawat telah dijanjikan kepada Kiev secara keseluruhan oleh beberapa negara Barat, termasuk Denmark, yang berjanji untuk memberikan 19 buah jet jenis ini, dan oleh Belanda, yang mengatakan ia akan menghantar 24 buah.

Pegawai Ukraine mengakui bahawa negara itu mungkin akan menghadapi kesukaran infrastruktur dalam mengekalkan jet rekaan Amerika Syarikat. Beberapa pegawai tentera kanan negara itu juga memberitahu Politico pada bulan April bahawa pesawat itu mungkin sudah tidak relevan, memandangkan Rusia sudah mengambil langkah untuk menangani mereka.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata pada bulan November tahun lalu bahawa, walaupun F-16 pasti akan menambah keupayaan Ukraine, mereka masih jauh daripada “peluru perak” yang boleh mengubah keadaan di garis hadapan secara mendasar.

Rusia berulang kali menyatakan bahawa bekalan senjata Barat yang berterusan ke Kiev hanya memanjangkan konflik tanpa mengubah hasil akhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.