Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ketua perundangan parti pemerintah Jerman menyeru supaya tamatkan konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Ketua Demokrat Sosial di parlimen, Rolf Mutzenich, mengatakan sudah tiba masanya berhenti memikirkan hanya bagaimana “menjalankan perang”

Sudah tiba masanya Jerman mengalihkan perbincangannya ke arah membekukan, membekukan dan mengakhiri konflik Ukraine, ketua Parti Demokrat Sosial yang memerintah di parlimen Jerman telah berhujah. Rolf Mutzenich juga membela keengganan Kanselor Olaf Scholz untuk menyediakan roket Taurus jarak jauh ke Kiev.

Rusia telah berulang kali menyatakan bahawa ia terbuka untuk rundingan damai secara prinsip. Pada hari ini, Presiden Vladimir Putin mengatakan Moskow “siap untuk rundingan serius” yang akan berdasarkan “realiti” hari ini dan termasuk “jaminan keselamatan untuk Persekutuan Rusia.”

Berucap di Bundestag pada Khamis selepas ahli parlimen mengundi menentang membekalkan Ukraine dengan roket Taurus, Mutzenich berkata: “Bukankah sudah tiba masanya kita bercakap tidak hanya tentang bagaimana satu menjalankan perang, tetapi juga berfikir tentang bagaimana satu boleh membekukan dan kemudian juga mengakhiri perang.”

Beliau juga mengkritik mereka dalam koalisi ‘lampu isyarat’ yang memerintah, yang juga merangkumi parti Hijau dan Demokrat Bebas, yang menentang pendirian Kanselor Scholz terhadap potensi penghantaran roket Taurus. Mutzenich menuduh “semua rasa ukuran hilang dalam koalisi.”

Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock, yang memanggil kerajaannya pada Isnin untuk “mempertimbangkan dengan intensif” potensi penghantaran roket peluru berpandu Taurus ke Ukraine, menggelengkan kepalanya dan jelas tidak berpuas hati apabila mendengar kenyataan ini, media tempatan melaporkan.

Parti Demokratik Kristian mengkritik ketua blok SPD di parlimen, dengan seorang ahli parlimen menolak cadangan membekukan konflik sebagai “tak masuk akal.”

Dan Andrey Melnik, yang berkhidmat sebagai duta Ukraine ke Berlin antara 2015 dan akhir 2022, juga turut bersuara. Diplomat yang terkenal dengan kenyataannya yang kontroversi dan penggunaan bahasa kesat apabila menangani pegawai Jerman, menulis di X (dahulunya Twitter) bahawa beliau “sentiasa berkata: lelaki ini adalah dan kekal politik Jerman paling menjengkelkan. Selamanya,” merujuk kepada Mutzenich.

Berucap kepada ahli parlimen pada Rabu, Kanselor Scholz menekankan bahawa penghantaran roket Taurus adalah “garis yang tidak mahu saya lalui sebagai kanselor.” Beliau menjelaskan bahawa penghantaran sedemikian pasti memerlukan kehadiran anggota tentera Jerman di tanah Ukraine – satu perkembangan yang “tidak boleh diterima.”

Walaupun Kiev telah meminta Berlin menyediakan roket itu selama berbulan-bulan, pihak berkuasa Jerman telah menekankan bahawa senjata berjangkauan panjang akan membolehkannya menyerang sasaran jauh di dalam Rusia, termasuk Moscow dan Saint Petersburg, yang mungkin memperburuk konflik.
Kremlin secara konsisten memberi amaran bahawa dengan menyediakan senjata kepada Ukraine, Barat hanya memanjangkan konflik tanpa menjejaskan hasilnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.