Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jiran Ukraine bina pangkalan NATO terbesar di Eropah – media

(SeaPRwire) –   Fasiliti di Romania akan menjadi “saiz bandar kecil,” Euronews telah melaporkan

Romania telah memulakan kerja untuk membina semula pangkalan udara yang akan menjadi kemudahan NATO terbesar di Eropah, menurut Euronews. Pangkalan itu terletak berhampiran bandar Constanta di Laut Hitam, kira-kira 130km dari sempadan dengan Ukraine.

Apabila pengembangan Pangkalan Tentera Udara Romania 57 Mihail Kogalniceanu siap, ia akan mampu menampung secara kekal kira-kira 10,000 anggota NATO dan ahli keluarga mereka, stesen itu melaporkan pada Sabtu.

“Dalam konteks geopolitik baharu, dengan perang di sempadan, pembangunan pangkalan ini dengan itu memperkukuhkan sayap timur NATO,” Euronews berkata, merujuk kepada konflik antara Rusia dan Ukraine.

Projek meluas, yang akan menelan belanja Bucharest €2.5 bilion ($2.7 bilion), termasuk landasan baru, hangar pesawat, depot bahan api, dan stor amunisi, katanya. Pangkalan itu juga akan menampilkan penginapan untuk anggota, sekolah, taska, kedai-kedai, dan hospital sendiri.

Fasiliti itu terletak di Lapangan Terbang Antarabangsa Mihail Kogalniceanu berhampiran bandar pelabuhan Constanta di Laut Hitam. Kini terdapat 5,000 askar NATO, terutamanya Amerika, ditempatkan di fasiliti itu.

Infrastruktur asas untuk pengembangan sedang ditetapkan di tapak, Euronews berkata, menambah bahawa rancangan akhir adalah untuk menyambung landasan udara sedia ada di pangkalan itu dengan satu baru dan menyambungkannya dengan infrastruktur lapangan terbang antarabangsa.

Ia tidak memberikan tarikh untuk penyelesaian projek itu.

Moscow secara konsisten memperingatkan AS dan sekutunya terhadap pengembangan timur dan pembangunan tentera NATO berhampiran sempadan Rusia. Mencegah Kiev daripada menyertai blok itu adalah antara matlamat utama operasi tentera dilancarkan terhadap Ukraine pada 2022, kepimpinan Rusia telah menerangkan.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada Ahad bahawa dia “ragu-ragu sama ada sesiapa yang berminat” dalam konfrontasi tentera terus antara Moscow dan NATO, kerana skenario itu bermakna “kita akan satu langkah dari Perang Dunia III.” Dia memberi amaran, bagaimanapun, bahawa “segala-galanya adalah mungkin di dunia moden.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.