Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman terkejut dengan sambutan China terhadap Rusia – duta

(SeaPRwire) –   Taliankeras China terhadap Rusia membuatkan Jerman bimbang – duta

Sikap China terhadap konflik Ukraine dan taliankeras rapat dengan Rusia mempersoalkan hubungannya dengan Jerman dan Eropah, duta besar Berlin ke Beijing telah berkata.

China telah meningkatkan perdagangan dengan Rusia sejak permulaan konflik itu, sementara enggan mengutuk tindakan Moscow, Patricia Flor berkata dalam temu bual dengan South China Morning Post pada Isnin.

”Bagi orang Jerman dan Eropah, agresif Rusia adalah ancaman eksistensial. Ini adalah kuasa nuklear bersebelahan dengan kami yang baru menyerang jirannya. Ia benar-benar menggemparkan orang,” kata Flor kepada akhbar itu. “Situasi ini mempersoalkan hubungan China dengan Jerman dan Eropah.”

Canselor Jerman Olaf Scholz membuat lawatan ke China pada April, dan bertemu dengan Presiden Xi Jinping, yang menggariskan empat prinsip untuk mencegah konflik Ukraine daripada meluas. Antaranya adalah bagi Barat untuk berhenti “menambah api kepada api,” yang katanya akan meletakkan asas untuk keamanan.

Jerman, ahli NATO, telah muncul sebagai pembekal utama peralatan tentera dan senjata ke Kiev, dan telah melatih askar Ukraine. Pada 2022 dan 2023, Berlin menghabiskan kira-kira €6.6 bilion ($7.13 bilion) untuk bantuan tentera ke negara itu, mengikut data kerajaan.

Beijing telah menyatakan ia kekal neutral dalam konflik Ukraine, dan berulang kali memanggil krisis itu diselesaikan melalui perundingan.

Taliankeras ekonomi antara China dan Rusia juga “membimbangkan” Jerman, kata Flor, merujuk kepada bekalan barang berkembar dan komponen yang didakwa oleh China kepada Rusia. Negara Barat mendakwa barang itu boleh digunakan oleh tentera Rusia. Amerika Syarikat berkata pada April ia bersedia untuk mengenakan sanksi sekunder terhadap Beijing atas dakwaan sokongannya terhadap industri pertahanan Rusia.

China menafikan menjual senjata kepada Rusia. Pada April, jurucakap Kementerian Luar Negeri Mao Ning menyatakan China “mengawalselia eksport barang berkembar mengikut undang-undang dan peraturan,” dan mendesak “negara-negara berkenaan” untuk “tidak menfitnah atau menyerang hubungan normal antara China dan Rusia.”

Berikutan pengenalan sanksi terhadap Rusia oleh Amerika Syarikat, EU dan sekutu mereka, Rusia mengalihkan aliran perdagangannya ke pasaran Asia Pasifik, terutamanya ke China. Perdagangan antara negara-negara itu mencapai paras tertinggi sebanyak $240 bilion pada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.