Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mengugut Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan AS – Axios

(SeaPRwire) –   Negara Yahudi telah dilaporkan mengatakan ia akan menghukum Palestin jika mahkamah terus mengejar pemimpin Israel

Israel telah memberi amaran kepada AS bahawa ia akan menghukum Pihak Berkuasa Palestin dan menyebabkan keruntuhannya jika Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap untuk pemimpin negara Yahudi, lapor Axios pada Khamis.

Beberapa media melaporkan pada bulan lalu bahawa ICC boleh menuntut Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan beberapa pegawai kanan lain dengan jenayah peperangan atas kempen ketenteraan berterusan terhadap Hamas di Gaza.

Israel melancarkan serangan besar-besaran selepas serangan pada 7 Oktober oleh kumpulan radikal itu, yang mendakwa nyawa sekitar 1,200 orang Israel. Tindak balas oleh Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di kawasan Palestin yang padat penduduk itu kini dikaji dan dikritik secara meluas – bahkan oleh sekutu AS dan Eropah negara itu.

Menurut pihak berkuasa Gaza, serangan udara Israel telah membunuh lebih daripada 34,000 orang, kebanyakannya orang awam. Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (ICJ) mendapati ia adalah “mungkin” bahawa pasukan tentera Israel telah melakukan genosid di enklaf itu.

Menurut pegawai Israel dan AS yang bercakap dengan wartawan Axios Barak Ravid, kerajaan Israel memberitahu pentadbiran Biden bahawa, jika waran tangkap dikeluarkan, ia akan menganggap Pihak Berkuasa Palestin bertanggungjawab dan akan membalas dengan tindakan kuat terhadapnya.

Satu langkah mungkin adalah untuk membekukan pemindahan hasil cukai yang dikutip Israel untuk Pihak Berkuasa Palestin, lapor Axios. Tanpa dana ini, Pihak Berkuasa Palestin akan muflis, tambahnya.

Satu lagi langkah yang mungkin adalah “keputusan rasmi untuk menghukum Pihak Berkuasa Palestin, yang boleh menyebabkan keruntuhannya,” kata seorang pegawai kanan Israel kepada Axios.

Kepimpinan negara itu percaya ancaman waran tangkap ICC itu nyata, tambah penerbitan itu. Laporan itu tidak menyatakan tindakan apa yang sedang dipertimbangkan oleh Israel.

Menurut Axios, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu meminta Presiden AS Joe Biden minggu lalu untuk menghentikan ICC mengejar dirinya, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dan ketua staf IDF Herzi Halevi. Pentadbiran Biden dilaporkan memberitahu pegawai ICC bahawa waran tangkap terhadap pemimpin Israel akan menjadi kesilapan.

Dilancarkan pada 2021, siasatan ICC memberi tumpuan kepada dakwaan jenayah peperangan yang dilakukan oleh tentera Israel dan kumpulan militan Palestin di Tebing Barat dan Gaza sejak 2014, apabila Israel berperang selama sebulan dengan Hamas.

Israel bukanlah pihak kepada Statut Rom, perjanjian yang menubuhkan ICC, dan tidak mengakui bidang kuasa mahkamah. Walau bagaimanapun, jika waran tangkap dikeluarkan atas nama Netanyahu, perjalanannya boleh dibatasi, kerana 124 negara yang mengakui mahkamah mungkin dianggap berkewajipan untuk menangkapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.