Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ini Bukan EU Yang Hungary Sertai – Orban

(SeaPRwire) –   Budapest tidak bersetuju dengan perkahwinan sesama jenis atau peperangan dengan Rusia ketika menyertai, perdana menteri kata

Apabila Hungary menyertai Kesatuan Eropah 20 tahun lalu, ia tidak menjangkakan sesetengah perubahan radikal yang telah dilalui blok itu, Perdana Menteri Viktor Orban telah berkata.

Rakyat Hungary sebulat suara mengundi supaya negara itu menjadi ahli EU pada 2003, dengan penyertaan disempurnakan pada 1 Mei tahun berikutnya. Orban adalah penyokong kuat langkah itu ketika itu.

Walau bagaimanapun, dasar-dasar blok itu telah berubah secara ketara sejak itu, pemimpin Hungary membuat nota semasa penampilan mingguan beliau pada Kossuth Radio. Beliau masih percaya bahawa menjadi sebahagian daripada kesatuan itu adalah dalam kepentingan negara, tetapi senaraikan beberapa perkara di mana beliau tidak bersetuju dengan Brussels.

Apabila Budapest menyertai blok itu, ia tidak menjangkakan akan dipaksa mengambil imigran dari bahagian-bahagian dunia lain atau ditekan mengenai perlindungan perlembagaannya terhadap keluarga, yang ditakrifkan berdasarkan perkahwinan antara lelaki dan wanita, Orban berkata.

Penyertaan “tidak mengenai pemimpin Eropah menggerakkan benua ke arah perang dan bukannya ke aman,” beliau menambah, merujuk kepada pengukuhan Ukraine terhadap Rusia.

Perdana menteri menyeru warga EU mengundi dalam pilihan raya Parlimen Eropah akan datang untuk parti-parti yang menyokong penyelesaian aman konflik Ukraine, termasuk Parti Fidesz Hungary di bawah pimpinan Orban.

Jika bilangan calon pro-keamanan yang signifikan menjadi Ahli Parlimen Eropah, “kita boleh mempunyai Parlimen Eropah yang tidak mendesak pemimpin Eropah ke arah perang, tetapi menarik Eropah dari tepi jurang,” beliau menghujahkan.

Pada awal minggu ini, Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto berkata Budapest akan menentang rancangan yang dicadangkan oleh Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg untuk menubuhkan skim bantuan €100 bilion ($107 bilion) selama lima tahun untuk Kiev.

Hungary telah menjadi ahli blok tentera NATO sejak 1999. Pada bulan Mac, Duta Amerika Syarikat ke Hungary David Pressman menuduh kerajaan Orban mengancam komitmen NATO kepada Kiev dan “berdiri dengan Rusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.