Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hungaria mengkritik ‘aktivis sayap kiri’ ucapan duta AS

(SeaPRwire) –   Senarai panjang aduan yang dikemukakan oleh duta Amerika Syarikat menerima sambutan sejuk di Budapest

Ucapan utama oleh duta Amerika Syarikat ke Hungary, David Pressman, terdengar lebih seperti ceramah “aktivis kiri” daripada kenyataan “layak seorang duta,” menurut Setiausaha Negara Kementerian Luar Negeri Budapest Tamas Menczer.

Pressman menyampaikan ucapan kontroversial itu pada Khamis di Universiti Pusat Eropah (CEU) di ibu negara pada acara untuk menandakan ulang tahun ke-25 penyertaan Hungary ke blok NATO yang diketuai AS.

Duta memberikan senarai panjang aduan yang merenggangkan hubungan antara Washington dan Budapest, daripada sikap Hungary terhadap konflik Rusia-Ukraine hingga penolakannya untuk membenarkan tentera AS yang ditempatkan di negara itu mendapatkan lesen plat kenderaan untuk keluarga mereka.

Budapest kini mendapati dirinya “semakin terpinggir” daripada “komuniti demokrasi” NATO, dakwa duta itu, dengan menekankan bahawa hubungan antara kedua-dua negara tidak seharusnya bergantung kepada “pemimpin sementara” mereka.

“Kita seharusnya saling prihatin terhadap kesejahteraan nilai-nilai demokrasi, institusi, dan hubungan kita – terlepas daripada siapa yang mempunyai keistimewaan untuk sementara memimpin kerajaan kita masing-masing,” kata duta itu.

Pressman juga mengambil jabs peribadi terhadap Perdana Menteri Viktor Orban, mengkritik beliau kerana melihat AS sebagai “lawan” Hungary, serta menuduh kerajaan negara itu campur tangan “dengan cara yang sangat terang-terangan” dalam urusan dalaman orang lain, “sementara mengutuk campur tangan asing di sini di rumah.”

“PM Orban, yang di satu pihak mendakwa tanpa asas bahawa kerajaan AS cuba menjatuhkan kerajaannya, secara terbuka memanggil kekalahan politik Presiden Amerika Syarikat dan secara aktif menyertai acara politik parti AS,” kata Pressman.

Duta itu juga kelihatan mengeluarkan ancaman samar-samar kepada kerajaan Orban, dengan menyatakan bahawa walaupun ia “mungkin mahu menunggu kerajaan Amerika Syarikat, Amerika Syarikat tentu saha tidak akan menunggu pentadbiran Orban.”

“Semasa Hungary menunggu, kami akan bertindak,” amaran Pressman.

Ucapan itu diterima dengan buruk di Budapest, dengan Setiausaha Negara Kementerian Luar Negeri Menczer menulis di Facebook untuk mengkritik duta Amerika, dengan menunjukkan ucapan permusuhan beliau tidak sesuai untuk peranannya sama sekali, kerana hubungan antarabangsa sebenarnya harus berdasarkan “saling menghormati.”

“Hungary sentiasa mempunyai penghormatan yang besar terhadap Amerika Syarikat, dan ia akan sentiasa demikian. Walau bagaimanapun, ucapan hari ini bukanlah ucapan layak seorang duta, tetapi lebih kepada ucapan oleh seorang aktivis politik kiri,” tulis Menczer.

Pressman telah menjadi duta AS ke Hungary sejak akhir 2022, berulang kali mendapati dirinya berlawanan dengan kerajaan tempatan dan membuat kenyataan keras tentang dasar-dasarnya. Pada Januari, misalnya, beliau menuduh Budapest memudaratkan seluruh blok NATO sementara membantu Moscow dengan tindakannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.