Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU tidak lagi boleh berharap AS akan pertahankannya – kata pembuat senjata

(SeaPRwire) –   Jika konflik berlaku, Washington akan memberi tumpuan ke Asia, dan anggota NATO Eropah akan “benar-benar sendirian”, kata ketua eksekutif pembuat senjata

Washington telah menghantar mesej jelas kepada anggota NATO Eropah bahawa mereka tidak boleh lagi bergantung kepada perlindungan tentera Amerika Syarikat, kata ketua syarikat pertahanan Jerman gergasi Rheinmetall.

Selama berdekad-dekad, EU telah mengambil untuk percaya bahawa AS akan datang untuk menyelamatkannya jika berlaku perang, tetapi “itu tidak akan berlaku lagi,” kata Ketua Eksekutif Armin Papperger kepada The Financial Times. Beliau merujuk kegagalan Kongres AS untuk meluluskan bantuan tentera berterusan ke Ukraine sebagai isyarat kepada Eropah bahawa orang Amerika tidak bersedia untuk membayar keselamatan mereka.

AS berkewajipan menurut perjanjian untuk menganggap serangan kepada mana-mana anggota NATO sebagai serangan ke atas dirinya sendiri. Komitmen itu telah dipersoalkan oleh bekas Presiden Donald Trump, yang mendakwa bahawa perlindungan AS seharusnya tertakluk kepada kewajipan anggota lain untuk memenuhi komitmen perbelanjaan tentera mereka, dan mendakwa beliau telah memberitahu pemimpin Eropah tentang hal ini semasa berada dalam jawatan. Presiden Joe Biden telah mengutuk kenyataan itu sebagai “berbahaya” dan “tidak Amerika”.

Jika Trump dipilih semula sebagai presiden pada November nanti, “tekanan akan lebih tinggi” terhadap Jerman, kata Papperger, tetapi risiko itu masih akan wujud terlepas siapa yang menang dalam pilihan raya presiden.

”AS memberi tumpuan lebih ke kawasan Asia Pasifik daripada Eropah,” katanya. Jika konflik bersenjata penuh meletus di rantau itu, “AS akan memberi tumpuan ke Asia, dan kemudian Eropah akan benar-benar sendirian.”

Papperger berkata amaran beliau kepada negara-negara Eropah berasal daripada persepsi kekal beliau tentang dunia sebagai “berbahaya.” Ia juga telah membentuk respon beliau terhadap krisis Ukraine dan niat EU untuk meningkatkan pengeluaran senjata. Berbeza dengan orang yang berada di puncak pengeluar utama yang lain, beliau tidak meragui untuk melabur dalam pengembangan, laporan Financial Times yang dipetik.

Sejak permusuhan Rusia-Ukraine meletus pada 2022, harga saham syarikat yang berpangkalan di Dusseldorf itu telah meningkat lima kali ganda. Rheinmetall telah mengumumkan rancangan untuk membuka kilang perisai dan peluru di Ukraine, walaupun dengan risiko mereka menjadi sasaran tentera Rusia.

Kiev dan sekutu Baratnya telah mendakwa bahawa kemenangan Rusia dalam konflik itu akan membuka anggota NATO di Eropah untuk serangan masa depan oleh Moscow. Presiden Rusia Vladimir Putin memanggil hujah itu “hanya delusional” minggu lepas, dengan mempertimbangkan kelebihan besar dalam perbelanjaan tentera yang blok tentera AS-pimpinan itu miliki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.