Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU negeri perintahkan penggantungan Telegram

(SeaPRwire) –   Mahkamah Agung Sepanyol mengarahkan penggantungan perkhidmatan Telegram

Mahkamah Kebangsaan Sepanyol telah mengarahkan pembekal internet untuk menggantung penggunaan perkhidmatan mesej segera Telegram, menunggu siasatan terhadap dakwaan pelanggaran hak cipta.

Perintah Jumaat itu datang selepas empat organisasi media terkemuka Sepanyol – Mediaset, Atresmedia, Movistar, dan Egeda – memfailkan aduan dengan mendakwa bahawa platform itu membenarkan pengguna untuk mengedar kandungan mereka tanpa keizinan.

Menurut media tempatan, Hakim Santiago Pedraz meminta maklumat tertentu daripada pemilik Telegram sebagai sebahagian daripada siasatan. Selepas permintaan itu tidak dipenuhi, beliau mengarahkan akses ke aplikasi itu disekat berkuat kuasa Isnin. Hakim menggambarkan langkah itu sebagai “berjaga-jaga” dan menyebut ketidakkooperasian Telegram. Pengantungan itu dijangka berlarutan sepanjang siasatan.

Akhbar El Pais mengatakan bahawa Telegram kekal boleh diakses secara besar-besaran di Sepanyol, walaupun sesetengah pengguna telah mula melaporkan masalah dengan perkhidmatan itu sejak malam Jumaat.

Keputusan itu dikecam secara meluas. Pengawal hak pengguna FACUA menggelarnya “sangat tidak seimbang” dan mengatakan bahawa pengantungan perkhidmatan popular itu akan menyebabkan “kerosakan yang amat besar.”

“Ia akan seperti menutup internet kerana terdapat laman web yang secara haram menghost kandungan berhak cipta, atau memotong isyarat televisyen keseluruhan kerana terdapat saluran yang terlibat dalam pencurian,” kata Setiausaha Agung FACUA Ruben Sanchez dalam kenyataan.

Fernando Suarez, presiden Majlis Umum Persatuan Profesional Kejuruteraan Komputer di Sepanyol, membuat persamaan yang sama, membandingkan penggantungan Telegram dengan “menutup sepenuhnya satu wilayah di negara kita kerana terdapat kes pengedaran dadah atau pencurian di wilayah itu.”

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh pengawal persaingan bebas CNMC, hampir 19% penduduk Sepanyol menggunakan Telegram.

Telegram ialah perkhidmatan berawan yang membolehkan pengguna bertukar mesej teks, berkongsi fail media, serta membuat panggilan suara dan siaran langsung awam. Platform itu dilancarkan pada tahun 2013 oleh pengasas berketurunan Rusia Pavel Durov. Ia mencapai 800 juta pengguna aktif pada tahun 2023, menurut laman berita industri Business of Apps.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.