Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU negara amaran ancaman keganasan ‘bertambah’

(SeaPRwire) –   Ancaman keganasan meningkat di Denmark, kata agensi keselamatan dan perisikan negara

Ancaman keganasan di Denmark telah “meningkat” dalam tahun lepas dan masih berada pada tahap ‘serius’ – tahap kedua daripada lima tahap – menurut Agensi Keselamatan dan Perisikan Negara (PET) pada hari Khamis.

Laporan terkini oleh PET menyatakan insiden pembakaran salinan al-Quran tahun lepas, dan operasi tentera Israel di Gaza sebagai faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan ancaman ini, yang digambarkan sebagai “meningkat dalam tahap semasa.”

Bilangan kematian orang awam Palestin yang tinggi akibat tindakan tentera, yang Israel dakwa bertujuan untuk menghapuskan kumpulan militan Hamas, “menggerakkan perasaan” ramai orang,” kata Michael Hamann, ketua Pusat Analisis Keganasan PET.

Perang itu “mengandungi potensi besar untuk radikalisasi dan pemobilisan, yang boleh membawa kepada tindakan spontan atau dirancang di Denmark, termasuk serangan pengganas,” beliau memberi amaran.

Israel melancarkan kempen tentera mereka pada bulan Oktober lepas, bertindak balas kepada serangan maut ke dalam selatan Israel oleh Hamas. Jumlah kematian Palestin dianggarkan melepasi 30,000 – dan lebih 70% penduduk Gaza menghadapi “kelaparan mengejut,” menurut laporan PBB baru-baru ini.

Hamann juga merujuk kepada siri pembakaran al-Quran dan stunt kebebasan bersuara yang dikatakan mempertahankan kebebasan bersuara dalam EU dalam tahun lepas. Parlimen Denmark meluluskan undang-undang pada bulan Disember lepas, mengkriminalisasikan “rawatan tidak wajar” terhadap teks keagamaan, secara rasmi melarang protes sedemikian.

Menurut pegawai keselamatan, “insiden kecil sekali pun di Denmark” melibatkan al-Quran “boleh memicu tindak balas global,” memandangkan betapa pantas dan meluas maklumat boleh merebak dalam talian. Negara ini menaikkan tahap ancaman pengganas kepada kedudukan semasa pada Ogos lepas berikutan balasan terhadap pembakaran buku.

Hamann berkata ancaman kemungkinan akan kekal tinggi “sekurang-kurangnya untuk tahun hadapan,” kerana Denmark dianggap sebagai “sasaran utama” untuk aktiviti pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.