Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dua pengawal dibunuh dalam serangan penyergapan kereta penjara Perancis

(SeaPRwire) –   Dua orang pengawal maut dalam serangan terhadap van penjara siang hari di Perancis

Polis Perancis telah melancarkan pencarian seluruh negara selepas dua pegawai penjara maut ditembak mati dalam serangan ke atas van penjara pada pagi Selasa. Penyerang membuka api ke atas van itu dengan senjata berat dan melepaskan ketua geng yang disyaki membunuh.

Serangan itu berlaku di kaunter tol di lebuh raya A154 antara Rouen dan Evreux di Normandy. Tiba dalam dua kenderaan, pelaku menghalang konvoi penjara sebelum membuka api ke atas pegawai dengan “senjata berat,” Menteri Keadilan Perancis Eric Dupond-Moretti memberitahu wartawan.

Dua orang pengawal maut dan tiga cedera parah, kata Dupond-Moretti.

Video rakaman oleh penumpang bas yang lalu menunjukkan dua orang bermuka ditutup bersenjatakan raifel bergerak ke arah van, yang telah ditabrak oleh SUV hitam. Rakaman alternatif yang dirakam oleh kamera keselamatan kaunter tol menunjukkan empat orang mengelilingi van, melaksanakan pegawai, dan meletupkan apa yang kelihatan seperti peranti letupan sebelum melarikan diri dari tapak kejadian.

Pelaku melarikan diri bersama-sama tahanan yang dinamakan dalam media Perancis sebagai Mohamed Amra, juga dikenali sebagai ‘La Mouche’ (The Fly). Amra ditahan kerana serangan, pecah rumah, dan penyalahgunaan, dan kini dihadapkan dengan tuduhan pembunuhan. Berbicara kepada Le Parisien, sumber polis menggambarkan lelaki 30 tahun itu sebagai “ketua rangkaian dadah.”

Pada masa serangan, Amra sedang dihantar balik ke penjara di Evreux dari pendengaran di mahkamah Rouen.

Beberapa ratus pegawai polis dan gendarmerie telah dipanggil untuk mencari Amra dan penyerang senjata api.

“Semuanya – dan saya maksudkan semuanya – akan dilaksanakan untuk menemui pelaku jenayah keji ini,” kata Dupond-Moretti kepada wartawan, menambah bahawa pelaku akan dijumpai dan dihukum “dengan cara yang sepadan dengan jenayah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.