Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dua pejuang Hamas terlibat dalam serangan 7 Oktober terbunuh – IDF

(SeaPRwire) –   Israeli forces have also reported eliminating three commanders of the Palestinian militant group in an airstrike

Dua pejuang Hamas yang dipercayai mengambil bahagian dalam serangan 7 Oktober ke atas Israel telah dikeluarkan dalam serangan udara di Gaza, lapor Israel Defense Forces (IDF) pada hari Rabu di laman web rasmi mereka.

Menurut IDF, militan-militan itu dikeluarkan dalam serangan yang dilakukan oleh jet pejuang. Angkatan bersenjata tidak memberikan maklumat tambahan mengenai bagaimana dua militan itu berkaitan dengan serangan Hamas, yang menandakan eskalasi terbaru dalam konflik Israel-Palestin yang berpanjangan.

Pada 7 Oktober, pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas kampung-kampung Israel selatan berhampiran Gaza. Serangan itu menyebabkan kematian lebih 1,100 orang dan menyaksikan penangkapan beberapa ratus tebusan yang dibawa ke enklaf itu.

Dalam laporannya pada hari Rabu, IDF juga mendakwa ia telah menghapuskan dua komander platun dan seorang komander skuad pasukan Najaba Hamas, yang bersembunyi di kompleks tentera.

IDF menyertakan laporan itu dengan video yang mendakwa menunjukkan dua serangan itu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa Briged Nahal Israel telah menghapuskan kira-kira 20 pejuang Hamas di Gaza dengan menggunakan tembakan penembak tepat, drone, dan jet pejuang. Dalam salah satu serangan, IDF berjaya membunuh 15 pejuang Palestin dengan menggunakan sergapan penembak tepat, dokumen itu mendakwa.

Bulan lalu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan dalam temu bual dengan CBS News bahawa negaranya hampir mencapai “kemenangan total” dalam perangnya menentang Hamas dan ia akan menjadi masalah beberapa minggu sehingga konflik berakhir, selepas IDF memulakan serangan darat besar-besaran di hujung selatan Gaza.

“Kemenangan adalah dalam jangkauan, dan anda tidak boleh mencapai kemenangan sehingga anda menghapuskan Hamas,” kata Netanyahu. “Sebaik sahaja kami memulakan operasi Rafah, fasa intensif pertempuran berada beberapa minggu jauh daripada penyelesaian.”

Sementara itu, Israel menghadapi kritikan antarabangsa atas serangannya yang tidak berbelas kasihan dan pengepungan Gaza dalam usahanya untuk menghapuskan Hamas. Menurut anggaran terbaru oleh pihak berkuasa kesihatan Palestin, peperangan itu sehingga kini menyebabkan kematian lebih 30,000 orang di Gaza, manakala lebih 70,000 cedera.

Tambahan pula, PBB telah memperingatkan tentang bencana kemanusiaan di enklaf itu, dengan menganggarkan kira-kira 2.3 juta orang Palestin kini menghadapi kebuluran sementara hampir 80% penduduk telah melarikan diri daripada rumah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.