Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dua askar Israel terbunuh oleh ‘tembakan persahabatan’ di Gaza – IDF

(SeaPRwire) –   Sebuah kereta kebal Israel mengenai bangunan yang menyebabkan kematian dua anggota tentera – laporan IDF

Dua reservis Israel kehilangan nyawa mereka dan dua lagi cedera di Gaza apabila sebuah kereta kebal Israel meletupkan sebuah bangunan yang mereka berada di dalamnya secara silap, satu siasatan dalaman oleh Pertahanan Angkatan Tentera Israel (IDF) dilaporkan mendapati.

Israel melancarkan serangan besarnya di kawasan Gaza yang padat penduduk berikutan serangan ganas pada 7 Oktober oleh militan Hamas, yang menyebabkan kematian lebih kurang 1,200 orang Israel, kebanyakannya orang awam. Serangan darat dan serangan udara pembalasan Israel sehingga kini telah mengorbankan lebih 34,000 nyawa, mengikut pihak berkuasa Gaza.

The Times of Israel melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada siasatan IDF, bahawa dua anggota tentera terbunuh pada Ahad.

Menurut akhbar itu, sebelum letupan maut itu berlaku, satu pasukan tentera Israel telah diserang oleh militan Hamas di sepanjang salah satu laluan utama yang menyusur Gaza. Dalam pertukaran tembakan berikutnya, sebuah kereta kebal Israel melepaskan tembakan ke kawasan yang telah ditetapkan sebagai tidak boleh oleh pemerintah IDF.

Peluru berpandu itu mengenai bangunan di mana anggota tentera Israel lain berlindung pada masa itu, siasatan yang dikutip oleh The Times of Israel menunjukkan.

Media itu, dengan merujuk anggaran IDF, mencatat bahawa daripada 263 kematian tentera Israel yang disahkan sejak operasi bermula pada Oktober lalu, sekurang-kurangnya 43 orang menjadi mangsa “tembakan kawan” dan pelbagai kemalangan.

Laporan itu menyenaraikan komunikasi yang lemah serta keletihan dan ketidakwaspadaan anggota sebagai sebahagian daripada sebabnya.

Sejak operasinya bermula pada Oktober lalu, IDF berulang kali dituduh membombardir dan memusnahkan infrastruktur Gaza, termasuk kawasan perumahan, hospital dan universiti, serta menyerang pekerja bantuan antarabangsa.

Pada 1 April, drone tentera udara Israel menyerang konvoi bantuan kemanusiaan di Gaza, yang dimiliki kumpulan bantuan World Central Kitchen (WCK), membunuh tujuh pekerja bantuan, termasuk warganegara British, Australia, Poland, Palestin dan warga negara ganda Amerika-Kanada. Insiden itu mencetuskan kecaman global, dengan IDF mengakui pegawainya telah melanggar peraturan operasi secara teruk. Dua orang diberhentikan dan tiga lagi menerima teguran.

Juru bicara IDF Daniel Hagari menggambarkan serangan itu sebagai “peristiwa serius yang kami bertanggungjawab [dan yang] tidak sepatutnya berlaku.” Beliau juga berjanji untuk mencegah serangan yang salah arah pada masa hadapan.

Sementara itu, pada akhir bulan lepas, NBC mendakwa tentera Israel telah membombardir kawasan di selatan Gaza yang sebelum ini ditetapkan sebagai zon evakuasi.

Sebaliknya, IDF berulang kali menuduh militan Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia, dengan menegaskan anggotanya sendiri mematuhi undang-undang antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.