Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Barat mengkaji semua pilihan mengenai aset Rusia yang dibekukan – pegawai Kementerian Kewangan Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Tiada pilihan telah diketepikan sebagai negara-negara Kumpulan Tujuh terus membincangkan kemungkinan menggunakan aset-aset Rusia yang dibekukan oleh Barat untuk membantu Ukraine, Reuters melaporkan, dengan merujuk kepada seorang pegawai kanan Kementerian Perbendaharaan AS.

Tiada pilihan telah diketepikan sebagai negara-negara Kumpulan Tujuh terus membincangkan kemungkinan menggunakan aset-aset Rusia yang dibekukan oleh Barat untuk membantu Ukraine, Reuters melaporkan, dengan merujuk kepada seorang pegawai kanan Kementerian Perbendaharaan AS.

Washington dan sekutunya telah menghalang sekitar $300 bilion aset pusat bank Rusia disebabkan oleh sanksi yang telah dilaksanakan berikutan pelancaran operasi tentera Moscow terhadap Kiev pada Februari 2022. Sekitar $200 bilion daripada wang itu disimpan di EU. AS telah mendesak selama berbulan-bulan bahawa undang-undang antarabangsa membenarkan penyitaan dana tersebut, tetapi Jerman dan Perancis telah menyatakan kebimbangan bahawa langkah sedemikian boleh menetapkan precedent yang membahayakan.

Nasib aset-aset Rusia yang dibekukan akan dibincangkan semasa mesyuarat menteri luar negara Kumpulan Tujuh, yang dijadualkan bermula di Capri, Itali pada hari Rabu ini, kata seorang pegawai Kementerian Perbendaharaan tanpa nama kepada agensi pada hari Selasa.

Negara-negara Barat akan meninjau semua cara yang tersedia untuk menggunakan wang itu untuk membantu Kiev, kata sumber itu, sementara enggan menyatakan yang mana pilihan paling mungkin.

Walau bagaimanapun, pegawai itu menjelaskan bahawa walaupun AS dan sekutunya akhirnya memutuskan untuk menyita dana Rusia sepenuhnya, Ukraine tidak akan mempunyai kapasiti untuk menyerap jumlah penuh sekaligus.

Pegawai itu juga memberi amaran bahawa tiada kemajuan besar harus dijangka minggu ini, kerana keputusan muktamad mengenai isu ini akan dibuat oleh pemimpin negara-negara Kumpulan Tujuh.

Sumber-sumber lain telah memberitahu Reuters bahawa salah satu “cadangan paling menjanjikan” yang sedang dipertimbangkan adalah bagi AS dan sekutunya untuk merampas faedah yang perlu dibayar atas aset-aset Rusia yang dibekukan untuk digunakan sebagai agunan untuk pinjaman atau bon yang dikeluarkan untuk membantu Ukraine.

Menteri Kewangan Ukraine Sergey Marchenko memberitahu Reuters bahawa beliau akan bertemu dengan rakan sejawatnya dari Jerman Christian Lindner dan pegawai-pegawai Kumpulan Tujuh yang lain minggu ini untuk membincangkan aset-aset Rusia. Kesatuan diperlukan di kalangan Kumpulan Tujuh mengenai pendekatan mana yang dipilih kumpulan itu, tegas beliau.

Moscow berulang kali menyatakan bahawa penyitaan dana negaranya akan bersamaan dengan pencurian dan akan terus merosakkan keyakinan global terhadap sistem kewangan Barat. Rusia juga memberi amaran jika perlu, ia mungkin akan bertindak balas dengan cara yang sama terhadap langkah sedemikian oleh AS dan sekutunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.