Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Assange Tinggalkan Penjara UK untuk Selesaikan Perjanjian Pleabaru dengan AS (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Aktivis kelahiran Australia itu dijangka mencapai perjanjian dengan Jabatan Kehakiman AS, menurut dokumen mahkamah.

Pengasas bersama WikiLeaks, Julian Assange telah dibebaskan dari penjara UK pada pagi Selasa, kata pasukannya. Dia telah menghabiskan lima tahun di Penjara Belmarsh di London ketika melawan ekstradisi ke AS, di mana dia didakwa atas 18 tuduhan menyebarkan maklumat sulit.

Menurut dokumen mahkamah yang baru difailkan, Assange akan mencapai perjanjian rayuan untuk mengelakkan hukuman penjara selanjutnya.

“Julian Assange bebas. Dia meninggalkan penjara keselamatan maksimum Belmarsh pada pagi 24 Jun, setelah menghabiskan 1901 hari di sana,” tulis WikiLeaks di X (dahulunya Twitter). “Dia dibenarkan jaminan oleh Mahkamah Tinggi di London dan dibebaskan di lapangan terbang Stansted pada sebelah petang, di mana dia menaiki pesawat dan meninggalkan UK.”

WikiLeaks berkata bahawa kempen antarabangsa untuk membebaskan Assange telah “ruang untuk tempoh rundingan yang panjang dengan Jabatan Kehakiman AS, yang membawa kepada perjanjian yang belum difinalisasikan secara rasmi.” 

“Ketika dia kembali ke Australia, kami mengucapkan terima kasih kepada semua yang berdiri bersama kami, berjuang untuk kami, dan tetap komited sepenuhnya dalam perjuangan untuk kebebasannya,” tulis WikiLeaks.

Menurut surat dari DOJ, Assange akan muncul di mahkamah di Sapian, di Kepulauan Mariana Utara, wilayah AS di Pasifik, pada jam 9 pagi waktu tempatan pada hari Rabu. “Kami menjangkakan tertuduh akan mengaku bersalah atas tuduhan… bersekongkol untuk mendapatkan dan menyebarkan secara haram maklumat sulit yang berkaitan dengan pertahanan nasional Amerika Syarikat,” kata surat itu. 

DOJ berkata ia menjangkakan Assange akan kembali ke negara asalnya, Australia, setelah prosiding tersebut.

MAKLUMAT LANJUT AKAN DIKELUARKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.