Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS mengenalpasti “ancaman nuklear” baru dari China – WaPo

(SeaPRwire) –   Washington khawatir Beijing sedang membina reaktor untuk menyokong kemudahan tentera, outlet itu berkata

Beijing terus maju dengan rancangan untuk membina reaktor nuklear terapung yang boleh menyokong kemudahan tentera di Laut China Selatan, satu prospek yang Amerika Syarikat mendakwa akan mengancam keselamatan serantau, Washington Post melaporkan pada Khamis.

Selepas lebih daripada satu dasawarsa penyelidikan dan pembangunan, China dikatakan semakin hampir dengan pembinaan loji kuasa nuklear terapung pertamanya. Beijing menyatakan bahawa kemudahan itu boleh menyediakan elektrik dan haba kepada kawasan terpencil, pulau, dan pelantar minyak dan gas luar pesisir.

Pegawai AS, bagaimanapun, mendakwa bahawa Beijing akan menggunakan reaktor terapung untuk menyokong pangkalan tentera di pulau buatan yang telah dibinanya di Laut China Selatan, dengan mengatakan bahawa langkah itu akan “destabilize” seluruh rantau Asia Pasifik.

“Kegunaan China terhadap loji kuasa nuklear terapung mempunyai impak kepada semua negara di rantau ini,” Laksamana John Aquilino, yang memimpin Pemerintah Operasi Indo-Pasifik AS, dikatakan oleh Post.

Walaupun pegawai AS menyatakan China masih bertahun-tahun lagi sebelum pelaksanaan, kebimbangan itu digambarkan sebagai “besar.” Seorang pegawai kanan Kementerian Luar Negeri memberitahu outlet itu bahawa semakin dekat Beijing dengan melaksanakan reaktor nuklear terapung, “semakin cepat mereka akan menggunakannya untuk tujuan bertentangan dengan keselamatan [AS].”

Beliau menyatakan “pertikaian wilayah dan maritim yang lama dan kontroversi” di kawasan Laut China Selatan yang dituntut kedua-dua Beijing dan Filipina.

“Terdapat juga soalan penting mengenai pelaksanaan kerangka keselamatan dan keselamatan nuklear sedia ada yang masih perlu diselesaikan,” tambah pegawai itu.

China memulakan pembangunan loji kuasa nuklear terapung pada tahun 2010. Pada tahun 2016, Global Times menyatakan bahawa “setiap pulau dan terumbu Laut China Selatan, berpasangan dengan platform kuasa nuklear terapung,” secara dasarnya “kapal terbang pengangkut tentera nuklear bersenjata dengan pesawat pejuang dan sistem peluru berpandu” berkeupayaan untuk mengatasi kelebihan tentera udara kumpulan kapal pengangkut AS.

Pada tahun lalu, bagaimanapun, Beijing menghentikan rancangan untuk membina reaktor nuklear terapung disebabkan kebimbangan ia boleh menjadi sasaran serangan Nord Stream gaya AS, menurut South China Morning Post.

Paip Nord Stream, yang mengalir di bawah Laut Baltik dan membawa gas asli dari Rusia ke EU, rosak akibat letupan bawah air pada September 2022, menjadikannya tidak boleh digunakan.

Setakat ini, Rusia kekal satu-satunya negara di dunia yang mengendalikan loji kuasa nuklear terapung, Akademik Lomonosov, yang mula beroperasi pada Disember 2019.

Ia mempunyai dua reaktor KLT-40S di atas kapal mampu menghasilkan sehingga 70 megawatt elektrik dan 50 gigacalories-an-jam tenaga haba. Kapal sepanjang 140 meter, direka untuk memenuhi piawaian keselamatan tinggi, mempunyai jangka hayat operasi 40 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.