Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS membatalkan program senjata berarah tenaga udara – media

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat membatalkan program senjata tenaga terarah udara – media

Tentera Udara Amerika Syarikat telah menangguhkan usaha untuk meletakkan senjata laser kelas 60kw pada AC-130J, pesawat sokongan serangan rapatnya, The War Zone melaporkan pada Selasa.

Laman berita tentera itu telah menerima pengesahan bahawa program Senjata Tenaga Tinggi Udara (AHEL) telah dibatalkan secara terus oleh Pemerintah Operasi Khas Tentera Udara (AFSOC). Ia menghubungkaitkan keputusan itu dengan penyusunan semula persenjataan Pentagon untuk konflik berpotensi dengan pesaing sejajar, seperti China.

Lockheed AC-130 adalah versi C-130 Hercules, yang Amerika Syarikat telah menggunakan selama lebih lima dekad dalam operasi serangan darat. Versi AC-130J Ghostrider semasa diperkenalkan pada tahun 2015. AHEL sepatutnya menambah senjata tenaga terarah kepada kit alat yang tersedia untuk pesawat itu.

The War Zone mendakwa bahawa AHEL dibatalkan selepas tahun-tahun tertangguh kerana Pentagon sedang bersedia untuk “perang kelas tinggi”, berbanding operasi penentangan pemberontakan. Sistem laser itu dipuji sebagai cara yang cekap untuk menangani pemberontak dalam persekitaran di mana keunggulan udara Amerika Syarikat tidak dicabar.

Justifikasi yang sama terpakai untuk potensi pengeluaran meriam howitzer 105mm dari armada AC-130Js, yang disebut dalam permintaan belanjawan terkini Pentagon, laporan itu berkata. Setakat November lalu, hanya 17 daripada 30 pesawat itu telah menerima penambahbaikan ini, ia ditambah.

Permintaan belanjawan tahun kewangan 2025 sebanyak $849.8 bilion oleh Jabatan Pertahanan untuk tahun kewangan 2025 diterbitkan minggu lalu. Ia tidak termasuk pembiayaan baru untuk AHEL, menunjukkan penamatan segera program itu, menurut The War Zone.

Lockheed dianugerahkan kontrak untuk pengintegrasian AHEL dengan AC-130J pada tahun 2019 dan pada asalnya dijangka memulakan ujian penerbangan senjata itu pada tahun kewangan 2021. Pada tahun itu, syarikat pertahanan gergasi itu menggambarkan ujian penerimaan kilang sistem itu sebagai “pencapaian yang luar biasa.”

“Selepas mencapai operasi tenaga tinggi berujung-ke-ujung yang signifikan dalam ujian darat terbuka, sistem laser pepejal AHEL mengalami cabaran teknikal,” kata AFSOC kepada laman web itu dalam kenyataan. “Cabaran-cabaran ini menangguhkan pengintegrasian ke pesawat AC-130J Block 20 yang ditetapkan melepasi tingkap integrasi dan ujian penerbangan yang tersedia.”

AFSOC menambah bahawa program itu telah “difokuskan semula kepada ujian darat untuk meningkatkan operasi dan kebolehpercayaan untuk memposisikan untuk penyerahan berjaya kepada agensi lain,” dengan menyatakan sebarang soalan lanjut hendaklah diarahkan kepada Pemerintah Operasi Khas Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.