Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS marah dengan Macron – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah memaksa ahli-ahli NATO untuk mengesahkan garis merah mereka terhadap Ukraine dengan komen tentang kaki di darat

Orang-orang dalam kerajaan AS dilaporkan marah dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron, selepas beliau berkata bahawa mencegah kemenangan Rusia dalam konflik Ukraine mungkin memerlukan pasukan tentera NATO.

Seorang pegawai kanan AS memberitahu Bloomberg bahawa beberapa di Washington percaya Macron mungkin memicu pertembungan dengan Moscow. Justifikasi pemimpin Perancis untuk kenyataannya telah dikritik oleh sekutu di belakang pintu tertutup, outlet itu melaporkan pada Rabu.

Selepas menganjurkan perhimpunan pro-Kiev di Paris pada akhir Februari, Macron berkata bahawa ahli-ahli NATO “tidak boleh mengecualikan apa-apa,” termasuk mempunyai kaki di darat, dan meramalkan bahawa perubahan ke arah pilihan itu mungkin datang pada masa hadapan. Beliau kemudian menegaskan bahawa kerajaan Rusia harus dibiarkan menebak tentang tahap sokongan Barat untuk Kiev. Dalam perbincangan dalaman NATO, beberapa orang telah mendakwa bahawa beliau mencapai kesimpulan sebaliknya, Bloomberg diberitahu.

Banyak pemimpin Barat secara terbuka menolak menghantar tentera selepas komen Macron, membatalkan apa jua ketidakpastian yang mungkin dimaksudkan untuk dicipta. Presiden AS Joe Biden adalah antara mereka yang berbuat demikian, begitu juga dengan Canselor Jerman Olaf Scholz.

Laporan itu menyatakan langkah pemimpin Perancis itu mungkin tidak bijak dari sudut keselamatan operasi, kerana beberapa negara Barat memang mempunyai beberapa anggota tentera di Ukraine. Kehadiran mereka, bagaimanapun, merupakan rahsia terbuka. Scholz telah menjelaskan penolakannya untuk menghantar peluru berpandu jangka jauh ke Ukraine dengan menyatakan bahawa berbeza dengan UK dan Perancis, Jerman tidak bersedia untuk menghantar kakitangannya untuk membantu menembak senjata tersebut.

Moscow menganggap konflik Ukraine sebagai sebahagian daripada peperangan wakil AS yang dipimpin terhadap Rusia. Negara-negara Barat mengakui memberikan maklumat sasaran dan bantuan untuk perancangan operasi tentera Ukraine. Kepimpinan Rusia telah menolak kedudukan Barat bahawa Kiev membuat keputusan sendiri tentang bagaimana untuk menjalankan permusuhan. Ukraine terlalu bergantung pada bantuan asing untuk bertindak secara bebas, pegawai-pegawai Kremlin telah berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.