Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS berkata tidak akan menyokong operasi Rafah ‘seperti dirancangkan sekarang’

(SeaPRwire) –   AS berkata tidak akan menyokong operasi Rafah ‘seperti dirancangkan saat ini’

AS tidak dapat menyokong serangan penuh skala ke atas Rafah kerana ia akan menyebabkan kehilangan nyawa tambahan dan mengganggu penghantaran bantuan kemanusiaan, kata Jabatan Negara pada Isnin.

Komentar oleh jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller datang ketika jet Israel memulakan pengeboman bandar di sempadan dengan Mesir, kini menjadi rumah kepada kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan dari utara dan tengah Gaza.

“Kami tidak menyokong Israel melancarkan operasi tentera penuh skala di Rafah,” kata Miller kepada wartawan di Washington.

Setiausaha Negara Antony Blinken memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan pegawai-pegawai lain di Jerusalem Barat minggu lepas bahawa AS tidak dapat menyokong serangan ke atas Rafah “seperti dirancangkan saat ini,” tambah Miller.

Israel tidak mempersembahkan rancangan kemanusiaan yang boleh dipercayai dan boleh dilaksanakan kepada penduduk enklaf kepada AS, kata jurucakap Jabatan Negara itu. “Kami percaya operasi tentera di Rafah pada masa ini akan meningkatkan penderitaan rakyat Palestin secara dramatik.”

Miller menekankan bahawa kebanyakan bantuan kemanusiaan yang kini dihantar ke Gaza datang melalui Rafah melalui Mesir, dengan menyatakan bahawa serangan ke bandar itu akan “menjadikannya sukar untuk mengekalkan peningkatan dalam bantuan kemanusiaan yang telah dapat kami hantar.”

Lebih awal pada hari itu, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) memberitahu penduduk Rafah untuk berpindah kerana ia sedang bersiap untuk mengebom bandar itu dengan “kuasa ekstrem.” Serangan udara bermula beberapa jam kemudian.

Netanyahu telah mengugut untuk menghantar tentera ke bandar itu selama beberapa bulan, dengan mendakwa bahawa ia perlu untuk menjamin Israel “kemenangan total” ke atas Hamas. Minggu lepas, perdana menteri Israel itu berkata beliau bercadang untuk berbuat demikian tanpa mengira persetujuan gencatan senjata dengan kumpulan Palestin atau tekanan antarabangsa.

“Kami akan melawan raksasa Hamas dan memusnahkan mereka selama-lamanya,” kata Netanyahu , dengan menambah bahawa “tiada jumlah tekanan, tiada keputusan forum antarabangsa manapun, akan menghalang Israel mempertahankan diri.”

Netanyahu mengisytiharkan perang ke atas Hamas pada Oktober lepas, selepas kumpulan berpangkalan di Gaza itu melakukan siri serangan maut ke dalam wilayah Israel. Lebih 1,100 orang Israel dilaporkan terbunuh dalam serangan 7 Oktober itu. Lebih 34,000 orang Palestin terbunuh dan lebih 78,000 cedera dalam operasi tentera Israel sejak itu, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.