Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat semakin ketinggalan secara global kepada Rusia dan China – laporan

(SeaPRwire) –   Sokongan terhadap Israel telah merosakkan kedudukan Amerika Syarikat di Timur Tengah

Manakala China dan Rusia telah meningkatkan kedudukan mereka di seluruh dunia dalam tahun lepas, Amerika Syarikat pula telah melihat kadar kelulusan mereka merosak di Timur Tengah dan bahkan di Eropah, mengikut responden daripada 53 negara.

Dikenali sebagai Indeks Persepsi Demokrasi 2024, laporan ini telah disusun oleh syarikat Jerman Latana, bagi pihak Pertubuhan Demokrasi Bersekutu, sebuah NGO yang diketuai oleh bekas Setiausaha Agung NATO Anders Fogh Rasmussen.

Rusia dan China kini dilihat secara positif seperti Amerika Syarikat di kebanyakan negara yang disoal selidik di Asia dan Timur Tengah/Afrika Utara (MENA), apabila kelulusan Washington merosot disebabkan konflik di Gaza. Perkara tidak kelihatan cerah untuk Amerika Syarikat di Eropah juga.

“Buat kali pertama sejak permulaan pentadbiran Biden, banyak negara Barat Eropah telah kembali ke tanggapan negatif terhadap Amerika Syarikat,” mengikut Frederick DeVeaux, penyelidik kanan di Latana.

Pembalikan sikap positif sebelum ini telah “amat ketara di Jerman, Austria, Ireland, Belgium dan Switzerland,” kata DeVeaux.

Reputasi global Amerika Syarikat telah menghadapi cabaran sejak tahun lepas, terutamanya di negara-negara majoriti Muslim yang disoal selidik – Algeria, Mesir, Indonesia, Malaysia, Maghribi, dan Turki. Para penyelidik menyandarkan ini kepada sokongan Presiden Joe Biden yang tegas kepada peperangan Israel di Gaza.

Sementara itu, sentimen terhadap Rusia dan China di setiap rantau kecuali Eropah semakin positif.

Rantau Eropah adalah satu-satunya rantau selain Amerika Syarikat yang masih menyokong memutuskan hubungan ekonomi dengan Rusia atas konflik Ukraine, manakala selebihnya dunia lebih cenderung untuk terus berurusan dengan Moscow. Dunia juga bercantum “antara Barat dan yang lain” berhubung kemungkinan mengenakan sanksi ke atas Beijing jika ia “menyerang” pulau Taiwan.

Indeks Persepsi Demokrasi ialah satu soal selidik tahunan yang dijalankan di 53 negara. Kajian tahun ini telah mengumpul pandangan daripada kira-kira 63,000 responden mengenai “demokrasi, geopolitik dan pemain kuasa global.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.