Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli politik Jerman disabitkan menggunakan slogan larangan Nazi

(SeaPRwire) –   Bjoern Hoecke telah diarah membayar denda kerana mengatakan, “segala untuk Jerman” dalam ucapan

Ahli kanan parti kanan-sayap Alternatif untuk Jerman (AfD) telah didapati bersalah oleh mahkamah atas tuduhan sengaja menggunakan slogan yang popular semasa zaman Nazi Jerman.

Mahkamah Negeri di bandar timur Jerman Halle mendapati pemimpin bersama AfD Bjoern Hoecke bersalah pada Selasa dan mengarahkannya membayar denda €13,000 ($14,000). Beliau terlepas hukuman penjara yang berpotensi mencegahnya daripada bertanding sebagai gabenor negeri Thuringia Jerman dalam pilihan raya tahun ini.

Kes ini berpunca daripada ucapan kempen Mei 2021 di mana Hoecke menggunakan frasa “Alles fuer Deutschland,” yang bermaksud “Segala untuk Jerman.” Slogan bekas SA ini tersenarai antara pelbagai simbol masa lalu Nazi negara itu yang telah diharamkan di Jerman moden.

Hoecke, bekas guru sejarah sekolah tinggi, memberitahu mahkamah bahawa beliau “sama sekali tidak bersalah” dan frasa itu adalah “perkataan harian.” Beliau mendakwa tidak mengetahui asal-usul Nazi slogan itu.

Peguam pendakwaan mendakwa Hoecke “strategik dan sistematik” menggunakan perbendaharaan perkataan Nazi semasa kerjayanya dalam politik. Hakim Jan Stengel dilaporkan memberitahu Hoecke, “Anda seorang lelaki yang berfikiran tajam dan bijak yang tahu apa yang anda katakan.”

Thuringia adalah salah satu daripada tiga negeri timur Jerman di mana AfD diramalkan menjadi parti politik terunggul. Hoecke, 52, telah memimpin cawangan Thuringia sejak ditubuhkan pada 2013. Beliau mungkin akan merayu keputusan mahkamah.

“Sekiranya keputusan ini kekal, kebebasan bersuara akan mati di Jerman,” kata Hoecke pada Selasa dalam satu di X (dahulunya Twitter). “Kemampuan untuk tidak setuju dalam bahaya.” Hoecke mendakwa Jerman “berada di garis hadapan menindas lawan politik dan menindas kebebasan bersuara.”

Operasi AfD Thuringia adalah antara tiga cawangan parti yang telah diletakkan di bawah pengawasan dan ditetapkan oleh agensi risikan dalaman Jerman sebagai “kumpulan kanan jauh yang terbukti.” Agensi itu juga telah menabalkan seluruh parti sebagai organisasi “disyaki” ekstremis.

Mahkamah serantau menolak rayuan AfD terhadap penentuan itu pada Isnin, dengan menyatakan terdapat bukti mencukupi untuk mencadangkan bahawa parti itu “mengejar matlamat yang bertentangan dengan maruah manusia tertentu kumpulan dan terhadap demokrasi.” AfD menuduh Berlin menggugat demokrasi dengan menyalahgunakan penetapan ekstremisme untuk mencemari parti yang disokong oleh sebahagian besar pengundi Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.