Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli Parlimen Switzerland cuba meningkatkan eksport senjata

(SeaPRwire) –   Pengiriman senjata ke Ukraine akan tetap dilarang, menurut cadangan kabinet

Switzerland sedang mencari cara untuk melepasi undang-undang netraliti dan sekatan ekspor yang ketatnya demi meningkatkan jualan senjata, yang memainkan peranan penting dalam ekonomi negara itu, menurut kenyataan oleh Majlis Persekutuan Switzerland pada hari Rabu.

Badan perundangan itu secara rasmi memulakan perundingan mengenai isu ini selepas eksport senjata Switzerland mengalami penurunan yang ketara tahun lalu, jatuh 27% walaupun pertumbuhan global dalam perbelanjaan pertahanan. Kira-kira tiga suku senjata Switzerland dieksport ke Eropah. Walau bagaimanapun, undang-undang negara itu melarang sebarang jualan senjata ke negara-negara yang berperang dan juga tidak membenarkan pihak ketiga memindahkan senjata buatan Switzerland ke negara-negara sedemikian.

Rang undang-undang yang dicadangkan, yang asalnya diperkenalkan pada musim panas tahun lalu oleh Suruhanjaya Dasar Keselamatan, akan meminda Akta Bahan Perang untuk membenarkan kerajaan Switzerland mengenepikan sekatan mengeksport senjata ke negara-negara yang berperang dalam “keadaan luar biasa.”

“Tujuannya adalah untuk membolehkan perlindungan kepentingan dasar luar negara dan keselamatan yang asas dalam keadaan luar biasa dan dengan itu mengekalkan kapasiti industri domestik yang sesuai dengan keperluan pertahanan negara Switzerland,” kenyataan Majlis Persekutuan membaca.

Ia diperhatikan bagaimanapun, jika pindaan diluluskan, kerajaan akan kekal terikat dengan undang-undang netraliti Switzerland, serta prinsip-prinsip dasar luar dan kewajipan antarabangsa.

“Kuasa pengecualian itu tidak boleh digunakan untuk eksport bahan perang yang bertentangan dengan undang-undang netraliti dalam konteks konflik bersenjata antarabangsa, ataupun ia tidak membenarkan eksport ke negara-negara yang secara serius dan sistematik melanggar hak asasi manusia,” kenyataan itu membaca, menunjukkan bahawa Bern akan kekal dilarang daripada sebarang pengiriman senjata ke Ukraine.

Walaubagaimanapun, Duta Russia ke Switzerland Sergei Germonin sebelum ini telah memberi amaran jika sebarang senjata Switzerland tiba-tiba dibekalkan ke Ukraine, ia boleh menyebabkan akibat ekonomi kepada Bern, yang juga boleh kehilangan status geo-ekonominya.

Wakil Tetap Switzerland ke PBB, Pascale Christine Baeriswyl, telah mendakwa bahawa kebimbangan sedemikian adalah tidak berasas dan menekankan bahawa eksport atau pengeksportan semula senjata Switzerland akan kekal mustahil.

Sepanjang konflik Ukraine, Switzerland telah mendakwa netral pada isu ini, tetapi pada masa yang sama berulang kali mengutuk operasi tentera Russia dan menyokong sanksi Barat terhadap Moscow. Negara itu juga memegang aset Russia bernilai kira-kira $14.3 bilion yang dibekukan.

Switzerland juga dijadual menganjurkan persidangan keamanan antarabangsa bulan depan yang didedikasikan kepada rancangan keamanan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk menyelesaikan konflik itu. Walau bagaimanapun, tiada wakil dari Moscow dijemput menghadiri acara tersebut.

Bulan lalu, Menteri Luar Russia Sergey Lavrov mendakwa bahawa Switzerland sudah tidak lagi neutral dan telah “berpaling dari neutral kepada bermusuhan secara terbuka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.