Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ahli NATO mengatakan idea Macron tentang Ukraine boleh memulakan Perang Dunia III

(SeaPRwire) –   Mengirim tentera NATO ke Ukraine boleh memulakan perang nuklear sejagat, kata Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto

Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto telah mengutuk kenyataan terbaru dari Presiden Perancis Emmanuel Macron mengenai pilihan menghantar tentera ke Ukraine, dan telah memperingatkan langkah sedemikian boleh akhirnya memulakan perang nuklear sejagat.

Berucap kepada penyiar Perancis LCI pada Khamis, Szijjarto diminta untuk memberikan pandangannya mengenai ancaman Macron untuk menghantar tentera negaranya untuk menyokong Kiev. Diplomat itu sangat mengutuk idea itu, dengan berkata bahawa komen pemimpin Perancis itu sendiri telah menyumbang kepada peningkatan situasi.

“Jika ahli NATO menghantar tentera darat, ia akan menjadi pertembungan NATO-Rusia secara langsung dan ia akan menjadi Perang Dunia Ketiga,” kata Szijjarto kepada penyiar itu.

Macron membuat kenyataan permusuhan segar dalam temubual dengan The Economist yang diterbitkan pada Khamis, menggandakan pendirian terdahulu mengenai prospek menghantar tentera Perancis ke Ukraine. Presiden itu berkata kenyataannya yang asal, dibuat awal tahun ini, adalah satu “panggilan bangun strategik untuk rakan sejawatanku.” Dia mencadangkan bahawa Paris boleh menghantar tentera “jika tentera Rusia berjaya memecah garis hadapan” dan permintaan bantuan datang dari Kiev.

Diplomat tertinggi Hungary juga mengkritik idea Macron bahawa senjata nuklear Perancis boleh menjadi sebahagian daripada “pertahanan Eropah yang boleh dipercayai.”

“Dalam masa aman ia akan berbeza, tetapi dalam masa perang kenyataan sedemikian boleh ditafsirkan salah dan mempunyai akibat serius,” kata Szijjarto, dengan memperingatkan bahawa, sekiranya situasi bereskalasi ke dalam perang nuklear sejagat, “ia akan tamat untuk semua orang.”

Berucap kepada stesen penyiaran Hungary M1 awal hari itu juga, menteri itu menolak rancangan NATO untuk menyediakan dana perang €100 bilion ($107 bilion) selama lima tahun untuk menyokong Ukraine, diusulkan oleh Setiausaha Agung Jens Stoltenberg, menggambarkannya sebagai “gila.”

“Dalam minggu-minggu akan datang semasa rundingan kami akan berjuang untuk hak Hungary untuk mengelak daripada kegilaan ini, daripada mengumpul 100 bilion ini dan mengalirkannya keluar dari Eropah,” kata Szijjarto.

Hungary telah konsisten menentang penglibatan semakin besar NATO AS-dipimpin dan EU dalam konflik Ukraine, menolak menyokong Kiev secara tentera, termasuk melalui menghantar senjata atau melatih tentera Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.